Wiep Idzenga
Nieuws > De Maradona van China en andere landen

De Maradona van China en andere landen

Een wereldreis

Een boek voor voetballiefhebbers, en voor iedereen die geÔnteresseerd is in reizen en openstaat voor hartverwarmende ontmoetingen, avontuur, humor en de onbegrensde liefde voor de bal en het leven.

Duitsland heeft Beckenbauer, BraziliŽ Pelť en Nederland Cruijff. En dť voetballer van ArgentiniŽ, misschien wel de beste van de wereld, is uiteraard Diego Maradona. Maar hoe zit dat eigenlijk in de ons minder bekende voetballanden? Welke legende wordt in Iraanse theehuizen bezongen, hoe heet de voetbalgod van China en wie willen Bulgaarse voetballertjes zijn tijdens hun partijtjes op het schoolplein?
Twee jaar lang reisde Wiep Idzenga van Turkije tot Cambodja en van MongoliŽ tot de OekraÔne en stelde onderweg steeds dezelfde vraag: 'Zeg, wie is eigenlijk jullie Maradona?' Riksjarijders en voetballers, vissers en journalisten, monniken en coaches: allemaal verhalen ze over hun volksheld, het nationale voetbal en hun eigen leven. Voetbal blijkt ook in landen die normaliter ontbreken tijdens de wereldkampioenschappen de spiegel van de samenleving. Religieuze en etnische conflicten, nationalisme, verzet tegen een barbaars regime; voetbal en zijn helden blijken overal goed voor.
Speurend naar de nationale voetballegendes trotseert Idzenga overheidsspionnen in Birma en de religieuze politie in Iran, en kijkt hij in Noord-Pakistan de dood in de ogen. Hij ontmoet de nationale Maradona's die nog in leven zijn en spreekt met familie en collega's van de reeds gestorven voetbalsterren.


Idzenga's speurtocht leverde dertien indringende hoofdstukken op:

 1. Confucius was een voetballer van niks (China)
 2. De ongekroonde koning en zijn kleindochter (Turkije)
 3. Een nier voor de bondscoach (Vietnam)
 4. Het verdriet van Sofia (Bulgarije)
 5. Echte mannen voetballen niet (MongoliŽ)
 6. De verdwenen lichting (Cambodja)
 7. Verliezen voor de revolutie (Iran)
 8. Een Real Madrid-shirt onder een monnikenpij (Nepal)
 9. Als de voeten zwijgen (Birma)
 10. De eerste viool in het Rode Orkest (OekraÔne)
 11. De joker van Barcelona (de Filippijnen)
 12. Doodschop voor een sahib (India)
 13. Alleen de ballen gaan naar het WK (Pakistan)

                                                          Voetbalveld in Pakistan


Submenu