Wiep Idzenga
Nieuws > Archief > juli 2012-december 2012

juli 2012-december 2012


19 december 2012


Vandaag in Het Parool, een opsomming van de beste (geschreven/verkocht) sportboeken van 2012.


                                      

Een fragment:

Maar in het geval van Gijp - na de klassieker De renner van Tim Krabbé het best verkochte sportboek ooit! - heeft Van Egmond ook echt een knap boek geschreven. Inhoudelijk sterk waren verder de Hard gras-special Bob Marley, de voetballer van Wiep Idzenga en het boek Nooit een thuiswedstrijd (Prometheus) van Arthur Huizinga.**************************************************************


Vandaag in de Volkskrant, een verhaal over zes bakkerszonen, die 23 jaar nadat hun vader zijn zaak sloot, in zijn voetsporen treden. Naast hun werk als psycholoog, zorgmanager, kastelein, accountmanager en circusdirecteur, bakken ze 1 à 2 dagen het ambachtelijke brood in Bakkerij Kuin in Haarlem.


            
                                                             
                                                                   Foto: Bart Mühl


Een fragment:

Haarlem slaapt nog als Peter Kuin wat water bij het krentenbollendeeg giet. Aan de andere kant van de kleine bakkerij weegt zijn broer Aad de porties af voor het vloerbrood. Het is half vijf in de koude ochtend, anderhalf uur na het begin van hun werkdag.
Het lijkt een gewoon tafereel, twee broers die brood bakken, maar Peter (58) is psycholoog en Aad (52) is directeur van Circus Elleboog in Amsterdam. Samen met vier broers maken ze sinds een jaar in deeltijd het ambachtelijke brood dat hun vader Wim tot 1989 bakte.12 december 2012


Dit zegt de redactie van Hard Gras over het nieuwe nummer (87) dat vanaf vandaag in de winkels ligt:

In het extra dikke kerstnummer staan 10 extra mooie verhalen. Of het nu dat van Jan Mulder is of van Leo Verheul, van Wessel Penning of Wiep Idzenga, van Janneke van der Horst of Michel van Egmond, of van de Belgen Ivo Victoria en Filip Joos, van alle stukken durven we te zeggen: ze kunnen alleen in Hard gras staan.

Mijn bijdrage is een portret van René Hofman, de rechtsbuiten in ruste, die speelde voor Roda JC, Feyenoord en Oranje (weliswaar slechts eenmaal). Hij geeft al bijna twintig jaar Sport & Spel op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik liep een dagje mee.


                                          
                                        
 
Een fragment:

‘Kom op, voetballen,’ roept Hofman als enkele van zijn spelers bij elkaar klitten. Ze komen in beweging. Peter en zijn maatje Gerrit niet, ze staan twee keer 25 minuten lang balletjes op te wachten. Ze zijn nooit verder dan drie meter van de keeper van de tegenpartij vandaan, behalve als een van de twee heeft gescoord. Dan huppelen ze een rondje door het veld met de armen in de lucht. Het gaat de twee alleen om doelpunten maken. René Hofman heeft al gezegd dat het Gerrit niks uitmaakt dat zijn team met 20-1 verliest, als hij die ene goal maar heeft gemaakt.Hard Gras 87 is onder meer hier te bestellen: VI-webshop


6 december 2012


Vorige week was de uitreiking van de eerste A.L. Snijdersprijs (terecht gewonnen door Jente Posthuma). De prijswinnaars en de vijftig mooiste ingezonden ZKV's (Zeer Korte Verhalen, niet langer dan 220 woorden) zijn gebundeld in 220W.

In het boek zijn stukken opgenomen van Carel Helder, Jan van Mersbergen, Joubert Pignon, A.H.J. Dautzenberg, Mathijs Deen en A.L. Snijders zelf. Mijn bijdrage heet Kleinzoon voor een week en gaat over een Oekraïense oma.

Het boek kost slechts €10,= en is onder meer hier te koop:

220W


                                                 


5 december 2012


Het boek Sportlegendes ligt nog niet eens twee weken in de schappen of er is al een tweede druk nodig. Yeah!

Het is boek is o.a. hier te bestellen:

Sportlegendes


                                        


29 november 2012


De promotietour van het prachtige boek Sportlegendes duurt voort. Gisteren was Ad van Liempt te gast bij Evers Staat Op. Hier te beluisteren (en iets over de helft zegt hij ook nog iets aardigs over mij en het verhaal over Boet van Dulmen, ontroerend zelfs):


Sportlegendes bij Evers Staat Op


                             


28 november 2012


De Muur nummer 38 is al een tijdje uit, toch nog een mooie recensie in het Friesch Dagblad.

Een fragment:

Maar wat vooral beklijft aan de Muur 38 is het verhaal dat de titel ‘de eeuwige pijn van het afhaken’ draagt. Schrijver Wiep Idzenga gaat daarin terug naar 1982, toen Gerrit Solleveld, Marten Ducrot, Geert Schipper én Frits van Bindsbergen op het WK op het Zuid-Engelse landgoed Goodwood verrassend het goud pakten op de 100 kilometer ploegentijdrit.

Lees de hele recensie hier:

Recensie De Muur 38


                                        


23 november 2012


Vanaf vandaag ligt het boek Sportlegendes in de winkel. Ad van Liempt - samensteller en schrijver van het verhaal over Enit Brigitha - sprak er gisteravond al over in De Wereld Draait Door. De beelden zijn hier te zien:

Sportlegendes in DWDD

Mijn verhaal gaat over Boet van Dulmen, lid van De Grote Drie van de Nederlandse motorsport in de jaren 70 en 80. Hij vertelt waarom hij de TT van Assen nooit won (hint: het was de schuld van Wil Hartog) en over het dodelijke ongeluk dat hij veroorzaakte. Nooit eerder sprak hij daarover.


                                        


Een fragment uit Boet van Dulmen in Sportlegendes:

Ik wil eigenlijk stoppen,’ zegt Boet van Dulmen en hij kijkt er ernstig bij. Het is alsof Marijke Helwegen aankondigt dat ze niks meer aan haar gezicht laat versleutelen. ‘Den Boet’ en een peuk – er bestaan behalve actiefoto’s amper beelden van Van Dulmen zonder shaggie tussen de lippen of een opengeklapt pakje in de hand.
Zijn tabak bracht Boet – die eigenlijk Anton heet, maar door zijn broer, die de ‘r’ niet kon uitspreken, ‘mijn Boetje’ werd genoemd – wel eens in de problemen. In juli 1979, op de dag voor de Grote Prijs van Finland, is Van Dulmen onderweg naar zijn bed als er op zijn camper wordt gebonsd: de Finse politie. Voordat Boet begrijpt wat er gebeurt, trekken agenten laadjes en tassen open, kijken onder het bed en doorzoeken zijn motorspullen. ‘Waar heb je de hasj verstopt?’ roept er uiteindelijk een.Van Dulmen zegt van niks te weten, maar zit niet veel later op het politiebureau van Imatra. Daar wacht een uit Helsinki ingevlogen rechercheur van de narcoticabrigade met meer vragen, en een hasjhond om de Hollander te besnuffelen.22 november 2012


Vandaag op HardGras.nl een column over de sollicitatieprocedure bij Ajax. Stageplek of directeur Marketing?


Natuurlijk


16 november 2012


In de serie 2 Minuten van Torpedo Magazine vandaag een stukje in het Parool:

Afval

Chagrijnig kijk ik door het raam naar buiten. Ik zie een jongen met volgeladen fietstassen de hoek om komen. Hij rijdt naar de drie ondergrondse containers waar het gescheiden huisafval in moet en stopt voor de meeste rechtse, de papierbak. Voordat hij een groot pak reclamefolders uit zijn fietstas omhoogtilt, kijkt hij langdurig om zich heen. Hij waant zich onbespied, trekt het plastic eraf en gooit dat op de grond. Dan opent hij de klep en schuift de stapel krantjes naar binnen.

Zo ontdoet hij zich ook van de andere vijf pakketten, onderwijl loerend of niemand hem ziet.

Het tafereel zou me nog treuriger moeten stemmen dan ik al ben, maar als de jongen tot slot het plastic dat op de grond ligt verzamelt, er een prop van maakt en het keurig in de bak voor het gewone afval stopt, lach ik tot hij uit het zicht is verdwenen.


22 oktober 2012


De aangeschafte tickets voor El Clásico bleken gelukkig echt en we kwamen op de derde ring van Camp Nou terecht in een vak met seizoenkaarthouders.

Lees de rest van de column op Hard Gras.nl:   Lucky                  


17 oktober 2012


Op 15 november 1982 stonden in een dampend Ahoy de Nederlandse boksers Alex Blanchard en Rudy Koopmans  tegenover elkaar in een duel om de Europese titel halfzwaar gewicht.

Dertig jaar na dato heb ik voor Esquire 'het gevecht van de eeuw' gereconstrueerd. Vanaf vandaag ligt het blad in de winkel.                                        


Een fragment:

Blanchard is nu vlakbij de ring. Hij oogt cool, maar is het niet. Het zweet loopt de stiknerveuze Blanchard in straaltjes over zijn rug. Alsof hij ‘al anderhalve kilo is afgevallen’ sinds het verlaten van de kleedkamer, zo vreet de spanning aan hem. Blanchard wil zich afsluiten, zich focussen op de ring en op Koopmans, maar hij hoort en ziet alles om hem heen.
Langs het gangpad staat een man met een scheve neus en een bloemkooloor. ‘Klootzak, je gaat verliezen hoor, je gaat op je bek,’ sist hij met een Rotterdams accent. ‘Nou ga je d’r an,’ roept iemand vanuit het donker. De bokser slingert zijn hoofd van links naar rechts en gooit zijn schouders los. Hij passeert een groepje kleerkasten in trainingspakken en sweaters. ‘Je gaat winnen, lange,’ schreeuwt een van hen, ‘sla z’n kop eraf.’


21 september 2012


V
an die voetbalwedstrijden in Vietnam weet ik weinig meer, van de busrit met de goed behangen, Nigeriaanse spits van voetbalclub Danang nog elk detail. Nu op HardGras.nl:


Reis door de nacht


                                      


12 september 2012


Het is acht jaar geleden dat (kick-)bokser Fighting Nordin Ben Salah werd vermoord. Waarom moest hij sterven? Waar was Fighting Nordin in verzeild geraakt? Wat was het voor jongen, wat dreef hem?

Deze week in Panorama mijn speurtocht naar de tragische ondergang van een populaire Marokkaanse jongen die altijd voor iedereen klaarstond.


                                               

Een fragment:

Fighting Nordin was maar kort amateur. In zijn eerste partij sloeg hij zijn tegenstander zwaar knock-out, een zeldzaamheid in het amateurboksen. Een gevecht later ging Han Doornbosch, die zich voorbereidde op het EK, razendsnel tweemaal neer. Doornbosch ging niet naar het EK, hij stopte onmiddellijk met boksen.
Ook in zijn eerste tweeëntwintig profgevechten was Nordin meestal snel weer in de kleedkamer. Slechts vier tegenstanders verloren op punten, de rest ging vroegtijdig plat, veelal in de eerste minuten.1 september 2012


In het WK-nummer van De Muur staat mijn verhaal over de ploegentijdrit van 1982. Eén van de vier moest afhaken, had geen idee dat ze WK zouden winnen en miste de huldiging. Dertig jaar later heeft hij het er nog moeilijk mee. In het voorwoord noemt de redactie (Kroon, Ouwerkerk, Smeets en Wagendorp) het een "adembenemende reconstructie".

"De eeuwige pijn van het afhaken" is deel 7 in de serie Every Picture Tells a Story.


                                        


Een fragment:

Even flitste het nog door zijn hoofd om bij de finishlijn op zoek te gaan naar verzorger Piet Sanders, maar Frits van Bindsbergen baalde dat hij zijn ploegmaten in de steek had gelaten, en hij was kapot, nat en verkleumd door de regen en de mist. Hij wilde weg van de wedstrijd, weg van dat klotenparcours, weg van alles en iedereen. Van Bindsbergen was nog niet rechts afgeslagen, op zoek naar het hotel, of hij barstte in huilen uit.20 augustus 2012


In het Parool (maar onder meer ook De Gooi- en Eemlander en het Leidsch Dagblad) krijgt Bob Marley, de voetballer, vijf (5!) sterren.


                                   


Flarden uit de recensie:

... prachtig verhaal ...
... gedetailleerde antwoorden
...
... Nederlandse filmproducenten zouden Idzenga een klein godsvermogen moeten bieden om dit verhaal als filmscenario te slijten aan Hollywood ...
... Idzenga laat met zijn verhaal over de voetballer zien dat de in Nederland bejubelde documentaire over Marley (een redelijke film) het nodige liet liggen ..


                                      


10 augustus 2012


Druk, druk, druk, maar altijd tijd voor een verhaaltje op HardGras.nl. Ditmaal over een marktverkoper in downtown Kingston:

Teken


                           


11 juli 2012


Vandaag in Het Parool dit eerbetoon aan mijn moeder:

Moeders

Dochterloos, en met vier van sport bezeten zoons en een man, zat er voor mijn moeder niet veel anders op dan op zondagavond ook aan te schuiven voor Studio Sport.

Met een boek, een paar te stoppen sokken of een breiwerkje bij de hand, verbaasde ze zich er dan over dat we alle namen kenden, ook die van de verdedigers van het Italiaanse Padova, die na het journaal voorbijkwamen.

Zelf deed ze ook mee. Dan zag ze, net als commentator Evert ten Napel overigens, Gaston Taument aan voor Regi Blinker, Kieft noemde ze Lerby en soms, heel soms was Henk Duut ook echt Henk Duut. Maar buitengewoon lief was het, want ze deed het voor ons, Feyenoordsupporters, als mijn moeder bij een onhoudbare bal riep: ‘Ed de Goeij had hem gehad.’

Ze zei dat trouwens ook als Ed de Goeij zelf in het doel stond.


X


3 juli 2012


Vanmorgen waren Bob & Wiep te gast bij Radio 1 Sportzomer. Het was een wat rommelige uitzending die werd gekaapt door die droeve hazen van de PVV, maar gelukkig bleef er nog acht minuten voor Bob Marley, de voetballer, over:

Het is hier te beluisteren: Bob Marley op Radio 1 Sportzomer


                                

2 juli 2012


Morgen (dinsdag 3 juli) tussen 11 en 12 uur 's ochtends te gast bij Radio 1 Sportzomer. Over Bob Marley, de voetballer, natuurlijk. Hier de officiële aankondiging:


Marley bij Radio 1 Sportzomer