Wiep Idzenga
Nieuws > Archief > juli 2011-december 2011

juli 2011-december 2011


29 oktober 2011


Een nieuw 2 Minuten-filmpje op Torpedo Magazine:


Enige

                    


21 oktober 2011


Net op het moment dat een oudere, keurig geklede vrouw Nico's Snuffelmarkt binnenliep, liet Nico Jansen zijn broek zakken.

Lees de column over Nico Jansen, dé held in huize Idzenga, nu op Hard Gras.nl


Snuffelen bij Nico


                                       12 oktober 2011


In De Muur 34 verhalen van Menno Haanstra, Peter Ouwerkerk, Bert Wagendorp, Nando Boers, Frank Heinen, en mijn derde reconstructie in de serie Every picture tells a story:

De dag waarop Steven Rooks geen wereldkampioen werd (Over het mooiste WK ooit), een reconstructie. Hier een fragment:

Hij bleef in het zadel zitten om het vooral niet op een aanval te laten lijken. Het was een demarrage op kousenvoeten, geďnspireerd door de truc die Joop Zoetemelk – de laatste Nederlandse wereldkampioen – vier jaar eerder had uitgehaald in Giavera del Montello. Ook Rooks hoopte dat de favorieten iets te lang naar elkaar zouden kijken, en hem net voldoende ruimte zouden gunnen. Een paar honderd meter, meer had hij niet nodig, want zo ver was het niet meer. Ze reden al bijna in de straten van Chambéry.
                                7 oktober 2011


Het is dan weliswaar crisis in de boekenmarkt, maar daar trekken sommige uitgevers zich niks van aan. Samensteller Paul Abels en vormgever Martien Frijns van uitgeverij AfDH hebben al hun spaargeld bijeengeschraapt om het   'mooist uitgegeven boek van het jaar' te maken (volgens niet-motorliefhebber Maarten Moll in Het Parool). Collega Rob Hoogland van De Telegraaf zit er 'dagelijks likkebaardend in te bladeren', terwijl ook hij 'niet eens een motorliefhebber is'.

Maar het boek (344 pagina's) is toch zeker ook een boek voor motorrijders, vol prachtige verhalen van ruim 50 schrijvers (waaronder Tommy Wieringa, A.L. Snijders, Jaap Scholten) die schreven of dichtten over sleutelen, snelheid en seks, kaviaar en Parijs-Dakar, over ongelukken, Patagonië en champagne. De verhalen zijn subtiel en rauw, lang en kort, literair en onliterair, technisch en romantisch, filosofisch en aards, vaak ontroerend.

Ik ben blij dat er twee verhalen  van mij in opgenomen zijn (India en Vietnam),  maar er elke dag even in bladeren en lezen is misschien nog wel een groter genot.

Kijk voor een indruk maar eens op deze site:


Motorrrraria


                                               


22 september 2011


Het was een onstuimige, koude middag ergens in Denemarken, en Jřrgen Kristensen nam een slok van zijn bier. Dat het onstuimig en koud en middag was, doet eigenlijk niet ter zake, want ook op windstille, zomerse ochtenden leegt de voormalige linksbuiten van Sparta en Feyenoord flesje na flesje. Hij heeft niet voor niks een eigen bar.

Lees verder op de site van Hard Gras:


Parkeerschijf

                      
                               

                                                                    Foto: Wiep Idzenga2 september 2011


Een nieuw 2 Minuten-filmpje op Torpedo Magazine:


Op de vlucht


                                   


28 augustus 2011


Bij het verstrijken van de huidige transferperiode denk ik terug aan die van vijf jaar geleden. Antoliy Tymoshchuk werd in de zomer van 2006 nadrukkelijk gelinkt aan Feyenoord. Ik geloofde niet dat het door zou gaan, maar toch schreef ik er een verhaal over en wachtte met de Oekraďense international braaf tot de klok in Donetsk twaalf zou slaan, een biertje en een waterpijp bij de hand. De korte terugblik op die avond staat op Hard Gras.nl:


Aftellen


                             


19 augustus 2011


Er staat er weer een, hoor, een voorgelezen Zeer Kort Verhaal op Torpedo Magazine. Bekijk het, en die van de collega's Helder, Wieringa, Snijders en nog een twintigtal andere schrijvers ook.


Verval


                  


27 juli 2011


Op de oprit stond een luxe auto zo groot als een spelersbus, achter in de tuin voerde dochterlief wortels aan de paarden, en Henk Vos lag op zijn buik op een vlonder boven een grote vijver.

Lees verder op de site van Hard Gras:

De krolse karpers van Henk Vos


                           


16 juli 2011


Een jongetje was ik nog, toen ik na een stoffige dag op een oude Russische motor, een Voskhod, mijn intrek nam in een aftands, houten hotelletje ergens tussen Saigon en Hanoi. Deuren hingen scheef, luidruchtige ventilatoren slingerden vervaarlijk aan het plafond en in de kamertjes rook het muf.

Lees verder op TorpedoMagazine.nl:

Once upon a time in Vietnam


                                   


12 juli 2011


Vandaag in het Parool en op de site van Torpedo Magazine, het verhaal over een broodschrijver die vroeger bakker wilde worden:

Kijk en luister hier:


Bakker


                 


8 juli 2011


Het schijnsel van de olielamp danste langs de balken van de hut. Er bungelden schedels van herten, varkens en apen aan. Opgehangen om de zielen van de gedode dieren gunstig te stemmen. Lees verder over medicijnman Musang en zijn familie op TorpedoMagazine.nl:


De medicijnman van Siberut


                                


5 juli 2011


Vandaag in het Parool (op papier) en op Torpedo (in beeld) het verhaal van een Pakistaans jongetje die als geroepen kwam.

Kijk en luister hier:


De jongen, de buis en de ezel