Wiep Idzenga
Nieuws > Archief > juli 2009-december 2009

juli 2009-december 2009



20 december 2009
                     

16,9 miljoen schuld of niet, Feyenoord blijft Het Legioen verwennen met mooie verhalen. In het decembernummer van Feyenoord Magazine interviews met Mario Been en zijn technische staf, Sander de Kramer en Dani Fernández. Ook een portret van Lars Elstrup, de Deense spits die eigenlijk een middenvelder bleek, en moeite had met de harde voetbalwereld. Een religieuze sekte, zelfmoordpogingen, naaktloperij, arrestaties en vechtpartijen, Elstrup verdient eigenlijk een boek.


                                  

Een fragment:

In een ranzige, donkere kamer in Denemarken ligt een man te bed. De dekens stinken, de vloer is bezaaid met etensresten en in een hoek ligt het vuil hoop opgestapeld. De dertiger staart naar een streep licht op het plafond. Het moet ergens in de middag zijn, maar welke dag het is of welke maand, hij heeft geen idee. Het enige dat hij weet is dat hij dood wil, liefst nu meteen. Hij voelt aan de littekens op zijn polsen en de striemen in zijn hals, de sporen die messen en touwen hebben achtergelaten. Hoe vaak hij geprobeerd heeft zichzelf van het leven te beroven en waarom hij uiteindelijk niet heeft doorgezet, hij weet het niet, maar als iemand hem nu een dodelijke injectie zou aanbieden, hij zou het direct aannemen.


30 november 2009


Uit recensies in kranten en op websites blijkt de groeiende waardering voor  Achilles - sportverhalen van toen en nu. Deel 6, de special over boksen, is bijzonder goed ontvangen. Een paar reacties:

Weinig sporten brachten zoveel helden en schurken, zoveel fascinerende levensverhalen, zoveel stof voor intrigerende artikelen voort als de bokssport. De boksspecial van Achilles is dan ook een nieuw hoogtepunt in de pas korte, maar al rijke geschiedenis van dit meesterlijke blad. (Nusport.nl)

Goed verhaal, prachtig opgeschreven: dat is waar een tijdschrift met langere verhalen over sport bestaansrecht door verkrijgt. (Parool)


                                        


Het indrukwekkende verhaal van Erik Brouwer over Leen Sanders, De Boksende Engel van Auschwitz, de meeste aandacht en waardering, en terecht:

Erik Brouwer schetst na overtuigend onderzoek in dit sporthistorisch verhaal van zeer hoog niveau, hoe de Joodse bokser Leen Sanders werkzaam in de keuken van het concentratiekamp Auschwitz jarenlang aan vele Nederlanders in het kamp extra voedsel wist te geven. (Parool)

Verder bevat dit tijdschrift ook twee mooie portretten die Wiep Idzenga schreef over ‘De Cassius Clay van Curaçao’, oftewel ‘Fighting Mack’, en over wijlen Nordin Ben Salah: ‘Knock-out in een regen van kogels’. (Nusport.nl)


5 november 2009


't Was ook wel weer eens tijd voor een reisavontuur. De vloek van de mummies, over de Ibaloi in het noorden van de Filippijnen die hun voorouders in de grotten van de Cordilleras proberen te beschermen. Unieke mummies waarvan zelf de organen geconserveerd zijn. Nu in reismagazine Azië, samen met verhalen over Thailand en Iran.

Hieronder een fragment:

                                          


'Uit respect voor de doden heeft hij niemand iets verteld, maar toen ik wat ouder was, nam hij me mee naar de gedroogde lijken.’ Baban Berong strekt zijn stramme lijf om zelfgerolde sigaren te pakken en vertelt onderwijl dat jaren later houthakkers de grotten ook ontdekten. Zij hielden hun mond niet. ‘Toen er in de jaren zestig een weg naar Kabayan kwam, meldden zich onderzoekers en toeristen en mummies verdwenen richting Amerika en Europa.’ Baban haalt een doek over zijn vochtige, kale kop en zucht. ‘Een toerist liet me eens een advertentie zien van een antiekzaak in San Fransisco. Die bood tien “vijfhonderd jaar oude, griezelige” mummies voor duizenden dollars te koop aan. Ik was woedend. Onze voorouders vinden buiten deze provincie geen rust en dat is slecht voor ons.’


3 november 2009


Deze week ligt de nieuwe Hard Gras in de winkels, nummer 68. Mijn bijdrage is een portret van de vergeten oud-spits van FC Wageningen - hij scoorde ooit  driemaal in een uitwedstrijd tegen PSV, dat juist toen op de Nederlandse en Europese velden domineerde. Jan Menting is een voetbalinvalide, de Niels Kokmeijer van de jaren tachtig. Hieronder een fragment:


                                      


Twee spuiten morfine moeten hem door rest van de dag helpen. En als het even kan rust hij overdag twee keer. Menting stroopt zijn broek op en toont me zijn speciale schoen. Eigenlijk is het meer een laars, want het zwarte leren geval met dikke zool eindigt net onder de knie. Zijn rechtervoet is al zo goed als afgestorven. Er komt geen bloed meer, de tenen zijn zwart. Het had er twaalf jaar geleden al af gemoeten, maar Menting heeft het altijd tegengehouden. Hij kon het verlies niet accepteren. Zonder zijn rechtervoet zou hij zich geen voetballer meer voelen. Nu is het te laat. Amputatie heeft geen zin meer. Niemand kan Menting de garantie te geven dat met zijn onderbeen ook de pijn verdwijnt. Misschien blijven ze stukken weghalen. ‘Je wordt een snijworst, Jan,’ had een arts gezegd.
 

1 november 2009


Sportgeschiedenis.nl heeft Achilles 06 ook gelezen:

Het speciale nummer van Achilles bevat meer bijzondere verhalen ... Minstens zo indrukwekkend is de zoektocht van Wiep Idzenga naar het verhaal achter de vermoorde bokser Nordin Ben Salah ... , die 22 profpartijen op rij won en daarna verdwaalde in het moeras van wilde boksbonden en onbetrouwbare jury’s. Het ging bergafwaarts met dit Marokkaanse bokswonder, en hij eindigde in 2005 op straat, op de President Kennedylaan in Amsterdam, doorzeefd met kogels.

Verder is er een scherp portret van Fighting Mack. Dit supertalent uit Curaçao leek eind jaren zestig van de vorige eeuw op weg naar de absolute top, maar bleek uiteindelijk minder inzet dan talent te hebben; daardoor is hij nu geen miljonair, maar werkt hij in een tankstation in Zandvoort.


                                         


27 oktober 2009


Wat een gevechten gisteravond bij het Ben Bril Memorial. Over boksen schrijven is geweldig, maar in Carré in een mist van zweet en bloeddruppels (letterlijk) kijken naar vechters die zonder uitzondering van geen wijken willen weten, is misschien nog wel mooier. Die sfeer stijgt ook op uit de nieuwste Achilles die tussen de knokpartijen door aan de zoon van de overleden oud-bokser en scheidsrechter Ben Bril werd uitgereikt.

                     
                                      Schrijvers en redactie bij de presentatie
                                    (Foto: Jan van Mersbergen, auteur van de boksroman
                                                      Morgen gaan we naar Pamplona
)


Een fragment uit Knock-out in een regen van kogels, mijn geschreven standbeeld voor wereldkampioen Fighting Nordin Ben Salah:

Nordin was veel op straat. Eerst op het beruchte Mercatorplein in Amsterdam- West, later in Purmerend waar zijn vader in een drukkerij ging werken. Hij noemde zichzelf soms een ‘pittig joch’, soms een ‘kolerelijer’. Ze moesten hem ‘geen Turk noemen’. Toen hij eenmaal vechtsporter was, durfde niemand dat meer. Ja, een marinier op Texel die vond dat de vakantievierende Nordin ‘net als alle andere vieze Turken uit zijn bek stonk’. De marinier ging zwaar knock-out. Nordin had in Marokko meer last van discriminatie. Ze noemden hem, net voor ze een pak slaag kregen, ‘een Nederlandse koe’. Eenmaal volwassen wilde Nordin, behalve voor vakantie en om zijn oudste zus te bezoeken, absoluut niet terug naar Marokko. Te weinig keuzes en te weinig vrijheid, het benauwde een vrije jongen als Nordin. ‘Laat deze Hollandse boer maar lekker in Noord-Holland wonen,’ zei hij.


                         
                                             De vermoorde Fighting Nordin, die de Argentijn Mora
                                                      pijn doet, siert de cover van Achilles 06


Nabericht: de familie van Nordin ben Salah wenst zich "volledig te distantiëren" van het verhaal Knock-out in een regen van kogels. Het is, zoals verwoord door de Stichting VOW die namens de familie spreekt, "deels gebaseerd op onwaarheden uit de mond van dhr. van Halderen".


26 oktober 2009


Vanavond het Ben Bril Memorial, Neerlandse enige serieuze boksgala, in Carré. Innocent komt onder andere in de ring en voorafgaand daaraan de presentatie van de nieuwste Achilles - sportverhalen van toen en nu.

Achilles 06, getiteld Prijsvechters gaat in zijn geheel over boksen. Over Leen Sanders, de joodse bokser uit Rotterdam die in WO II in concentratiekampen al boksend het leven redden van kampgenoten. Over Dutch Sam, een Nederlandse Amserikaan die meer dan 100 partijen won. Een reconstructie van de vijf belangrijkste boksgevechten waar Nederlander bij betrokken waren. Een portret en onthullend nieuws over Fighting Nordin, de Marokkaanse Amsterdammer die vijf jaar geleden werd vermoord en een verhaal over Fighting Mack, een bokser van de Antillen die per ongeluk Europees kampioen werd en niet erg zijn best deed het te blijven. Hij werkt tegenwoordig bij een benzinepomp. De laatste twee verhalen zijn van mijn hand.                                      


25 oktober 2009


Nog een recensie over Edwig van Hooydonck en De Muur in het Parool van 20 oktober:

Sterk is ook de bijdrage van Wiep Idzenga over tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen Edwig van Hooydonk. Het is inmiddels bekend dat de dominantie van Italiaanse wielerploegen in de jaren negentig grotendeels kwam door het gebruik van epo. Maar door in het hoofd van slachtoffer Van Hooydonk - hij reed schoon en was ineens volledig kansloos - te kruipen, wordt het onrecht invoelbaar. "Het allerergste is dat ze me het plezier in fietsen hebben ontnomen."


24 oktober 2009


Op Nusport.nl staat een recensie van De Muur nummer 26. De schrijver richt zich vooral op de 'EPO-verhalen' van Eddy Bouwmans en Edwig van Hooydonck (die van mij dus):


                                              


Eddy Bouwmans en Edwig van Hooydonck worden uitgebreid geportretteerd in het nieuwe nummer van het wielertijdschrift De Muur. De lezer leert Bouwmans beter kennen via een mooi artikel dat z’n broer Henk schreef over een gezamenlijke toertocht door de Alpen.
Van Hooydonck vertelde aan interviewer Wiep Idzenga openhartige verhalen over ondermeer Abdoujaparov, Museeuw, Raas en Armstrong.
Deze 26e aflevering van De Muur bevat nog veel meer zeer interessant leesvoer voor minnaars en minnaressen van de wielersport. Vooral een sensationeel verhaal over de zesdaagse van New York in 1907 en een interview met ‘de Vliegende Argentijn’ Jorge Batiz zijn aanraders voor iedereen die enige interesse heeft in de wielerhistorie.
Ook bevat De Muur 26 een voorpublicatie van Joop Holthausens biografie over Fedor den Hertog. Dit voorproefje smaakt zeker naar meer. In 1967 maakte Den Hertog een gruwelijke valpartij mee. Dagenlang balanceerde hij op de rand van de dood. Vlak daarna ontving Fedor een anonieme brief. ‘Dit is je straf,’ stond erin. ‘God wil niet dat je op zondag fietst.’ Fedor herkende het handschrift. Het was een brief van zijn vader.


20 oktober 2009


De volgende klus, een oud vrouwtje met een verstopte pot, is aan de andere kant van Kopenhagen. Ivan Nielsen houdt niet van langzaam rijden, blijkt als we het drukke centrum doorkruisen. Ik heb grote moeite zijn bestelbus bij te houden. Een half uur later belt de verdediger, die het liefst met het shirt uit de broek speelde, aan bij een droevig flatgebouw. In zijn hand houdt hij een wc-ontstopper. Vijf minuten later staat hij weer buiten. ‘Karweitje van niks,’ zegt Nielsen, ‘maar die vrouw is weer helemaal gelukkig en ik daardoor ook. Gaan we nog wat drinken?’
            We zijn niet in de beste buurt van Kopenhagen en gezellige barretjes zijn hier niet te vinden. We duiken een smoezelige shoarmatent in en hebben onmiddellijk spijt. Twee magere mannen met tatoeages eten ranzige patat. De vitrages zijn zwaar van het vet, op de grond ligt het vlees van vorige week en de asbakken zijn overvol. We controleren de houdbaarheidsdatum van de flesjes en zetten ons aan een plakkerige tafel. Nielsen maakt zich niet druk. Of hij nu tegenover de spitsen van Real Madrid staat, bij de koningin op bezoek moet of wat drinkt in een paradijs voor ongedierte, zijn hartslag blijft laag.


   
                Ivan Nielsen heeft zojuist een oud vrouwtje gelukkig gemaakt  (Foto: Wiep Idzenga)


Kortgeleden trok ik in Kopenhagen een dag op met loodgieter Ivan Nielsen. In een vorig leven was hij een harde verdediger in het Deens elftal, bij Feyenoord en bij PSV, de club waarmee hij de Europacup I won. Het verhaal van die dag (hierboven staat een fragmentje) verschijnt eind van de maand in het Feyenoord Magazine, het tijdschrift voor leden van Het Legioen, dat tegenwoordig ook los te koop is. 


8 oktober 2009


Oktober wordt een topmaand: vier publicaties in De Muur, Achilles (2) en Hard Gras. Vanaf vandaag ligt de nieuwe De Muur, nummer 26, in de winkel.


                                         
                                      


Mijn portret van Edwig van Hooydonck, de sympathieke Belg die zijn voortvarend gestarte wielercarrière zag stranden in EPO, stromend door de aderen van zijn collega's welteverstaan, draagt de titel Met pijl en boog in een chemische oorlog. Hier een fragmentje:

Het is een zomerse dag in Brasschaat net over de grens in België. Op een vol terras lepelen bejaarden gulzig in schaaltjes advocaat. Edwig van Hooydonck houdt nog steeds niet van de warmte en heeft zich in de schaduw genesteld. We bestellen koffie. Edwig neemt decafé. Pas op weg naar huis zie ik de symboliek ervan. Wielrenner die zo faliekant tegen verboden middelen is dat hij tot ver na zijn carrière nog weigert cafeïne te drinken, een stof die pas in 2004 van de dopinglijst verdween. Dat die gedachte bij me opkomt, is de essentie van het kruis dat hij moet dragen. Het gaat bij Van Hooydonck altijd over stimulerende middelen terwijl híj juist de strijd eerlijk streed. Zijn prestaties worden er soms volledig door ondergesneeuwd. ‘Ja, daar baal ik van,’ zegt Van Hooydonck. ‘Interviews gaan voor tachtig procent over doping, zeker de laatste jaren.’


20 september 2009


Vanaf vandaag verkrijgbaar: de Sportkalender 2010. Een kleine honderd (sport)schrijvers zijn op zoek gegaan naar verhalen, anekdotes en mijlpalen uit de sportgeschiedenis, 365 pareltjes. Geschreven door onder andere Vincent Bijlo, Erik Brouwer, Ed van Eeden, Marcel Goedhart, Mensje van Keulen, Jan Luitzen, Dirk-Jan Roeleven, Marcel Verreck, Bert Wagendorp en hé, Wiep Idzenga.

Geinig hoor, voor op het toilet en als je de komende weken niet weet wat je mensen die alles al hebben, moet geven.


                                       
                                             

6 augustus 2009


Voor wie het live gemist heeft, de uitzending van Dit is de dag staat nu ook online. Noord-Korea in 1966 en nu, Iran, Birma en wat al niet meer zij. Arie Boomsma en Tijs van den Brink waren prima gastheren. Hier te beluisteren:


                                            


Wiep bij Dit is de Dag (Radio 1)


5 augustus 2009



Morgen (donderdag 6 augustus) radio-optreden bij Dit is de dag over het sensationele optreden van Noord-Korea tijdens het WK van 1966 en de vroege kwalificatie van het mysterieuze land voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Eindelijk weer een voetbalelftal waar we helemaal niks van weten. Niet hoeveel ze verdienen, of ze het al met Paris Hilton gedaan hebben of dat ze in hun vrije tijd poppenhuizen bouwen van voetbalplaatjes met hun eigen afbeelding. Over het sensationele elftal van 1966 is een prachtige documentaire gemaakt (The game of their lives), de spelers van toen zijn gefilmd in Noord-Korea. Het zal ook gaan over het voetbal in landen met een verstikkend regime die ik heb bezocht voor mijn boek, De Maradona van China.

Morgen dus op radio 1 vanaf 10.30: Dit is de dag


4 augustus 2009


Morgen in het AD (woensdag 5 augustus) een spread (dubbele pagina) over mijn eerste stappen als golfer. Is het mogelijk je GVB te halen in 10 lessen? Als jullie de krant morgen lezen, wees gewaarschuwd: foto van schrijver/verslaggever is nogal confronterend en minder geschikt voor jeugdige kijkers.

Een voorproefje:

Na vijf lessen afslaan, chippen en putten mogen we eindelijk de baan in. Het echte werk. Er is nog geen sprake van birdies, eagles of albatrosses (respectievelijk een, twee of drie slagen onder par), voorlopig raak ik alleen reigers en meerkoeten, maar een verslaving is in de maak. Golf bestaat namelijk bij de gratie van hoop: de volgende bal kan de perfecte zijn.

Wat? Of ik geslaagd ben? Kan Messi een man passeren?