Wiep Idzenga
Nieuws > Archief > juli-december 2008

juli-december 2008


15 december 2008


Nog zo'n jeugdheld: Michel van der Korput, sierlijke, maar waar nodig snoeiharde verdediger van Feyenoord, Torino, FC Köln en Oranje. Niet slecht geboerd, hoor, de sympathieke Brabander, maar stilzitten is niets voor hem. Daarom werkt Korput tegenwoordig met veel plezier op een heftruck in de havens van Pernis. Kijk, en dat lezen Feyenoorders graag. Deze week in Feyenoord Magazine 'De cirkel is rond voor Omar Sharif'. Hieronder de eerste alinea.

                                  


Het is een rustige zaterdagochtend in Wagenberg, een gehucht onder de rook van Breda. Een slaperige man laat zijn hond uit. Een vrouw met tassen vol boodschappen fietst voorbij. Ze groet vriendelijk. Verder is het stil in het dorp waar je bij slager Hermans ook terecht kunt voor bank- en postzaken. Als oud-Feyenoorder Michel van de Korput (52) niet veel later de koffiekoppen vult en zich aan de keukentafel zet, vertelt hij dat door zijn toedoen de slager naar het dorp is gekomen. ‘Die man woonde elders in Brabant, maar toen hij een interview las waarin ik vertelde dat Wagenberg geen slagerij meer had, heeft hij zich hier gevestigd.’ Van de Korput lacht en strijkt met duim en wijsvinger zijn snor glad. Vrijwel alle zwarte haren hebben plaatsgemaakt voor witte, toch is de snor nog even imposant als tijdens zijn voetbalcarrière. Hij oogt fit en lijkt amper aan gewicht te hebben gewonnen. Een kleurspoeling en een Feyenoordshirt zonder reclame, meer is er niet nodig om hem weer in te beelden op zijn vertrouwde plek centraal achterin.


                                     


28 november 2008


Showroom is op tv terug van weggeweest. In mijn verhalen voor kranten, magazines en De Maradona van China is de serie nooit gestopt. Neem nu Judy Williams, de Engelse tafeltenniskampioen van 1969. Ze is nu 64, heeft twee kunstheupen en speelt nog altijd eredivisie in Nederland.

Het verhaal staat op de site van het AD: Judy Williams

                                          
                              
                                      En toch gewoon een korte broek aantrekken Foto: Paul Vreeker

 

18 november 2008Achilles 03 - sportverhalen van toen en nu - ligt al weer even in de winkels en de kritieken zijn lovend. Het Parool was zeer te spreken en dit zei Mik Schots in het Friesch Dagblad over mijn verhaal over Rudy Koopmans:

Het is een mooi, maar door de triestheid schrijnend portret. ... Het verhaal van Wiep Idzenga over oud-wereldkampioen boksen Rudy Koopmans wordt mede triest gekleurd door een blik in het leven van zijn dementerende oud-manager Henk Ruhling, wiens vrouw Edda het woord doet in aanwezigheid van Koopmans’ vroegere vertrouwensman Martin Overste. "Bij wie zat die Koopmans eigenlijk?" vraagt Ruhling zijn vrouw tijdens het interview. Maar ook Koopmans zelf maakt je als lezer niet vrolijk. 'Over Henk Ruhling en Martin Overste heeft Koopmans niet veel goeds te melden: "Als ik niet zo slim was geweest, hadden ze me opgevreten."

Wie houdt van goede verhalen over sporters, en politiek en zwaarmoedigheid niet schuwt, kan van deze editie van Achilles genieten.


Achilles mag sowieso niet klagen over veren in de kont: Marcel Rözer won met zijn verhaal over het gouden volleybalteam van de OS '96 (Lijden in een oorlog zonder kogels, uit Achilles 02) de Hard Gras-prijs 2008. 'Rudy Koopmans' sneuvelde tussen shortlist en de 3 nominaties.


5 november 2008

Zondag as (9-11) wordt hoogstwaarschijnlijk weer een natte, waterkoude dag. Herfst, kater van zaterdagavond en niks op tv. In Theater Bellevue is het warm, gezellig en er is genoeg te drinken: Verreck Zondagmiddag. Columnist, cabaretier en wat al niet meer Marcel Verreck en zijn maatje op gitaar Paul Pleijsier sleuren je met hun bonte en altijd verrassende zondagmiddagprogramma door de donkere novemberdagen heen. Pleijsier en Verreck nemen sprekend en zingend de actualiteit door en ontvangen een keur aan gasten uit de literaire, theatrale en muzikale wereld. Zondagmiddag (aanvang 16.30) is het thema Liefde (dus wat ik er doe ?). Gasten zijn cabaretière Lenette van Dongen, het experiment Liefde in de stad en als klap op de vuurpijl: Wiep Idzenga.

Hier het affiche: Verreck Zondagmiddag


19 oktober 2008


Het ligt al weer een paar dagen in de winkel, de nieuwe Achilles, nummer 3. Prachtig vormgegeven en met onthullende en goed geschreven verhalen. Over vijfvoudig Formule 1 coureur Fangio die in 1958 voor de Grote Prijs van Cuba ontvoerd werd door de Beweging van de 26ste Juli van Fidel Castro en zijn kameraden. Met Fangio in handen wilde Castro de aandacht van de wereld trekken en de corruptie en decadentie van het Batista-regime aan de kaak stellen.


                                                 


Ook een mooi stuk over Tommy Smith, de winnaar van de 200 meter tijdens de OS van 1968, die bekender werd door zijn met een handschoen gebalde vuist als protest tegen raciale ongelijkheid. Tegenwoordig reist hij de wereld rond als een zwarte Dalai Lama. 'Van Black Power tot koffiemok' heet het mooie stuk.

Verder onder andere Miloslav Mecir, Horst Blankenburg en natuurlijk mijn verhaal over Rudy Koopmans, de Friese bokser die vijf jaar aaneengesloten Europees kampioen was: 'Het eenmansdestructiebedrijf dat Rudy Koopmans heet'

                              

                                                  Johannes de Sloper Foto: Leo van Velzen

Een fragment:

Wat Van Klaveren niet lukte, bokste Koopmans wel voor elkaar: een gevecht om de wereldtitel. In 1980 verdedigt Mustafa ‘The Flame’ Muhammad, voorheen Eddie Gregory, in Los Angeles zijn WBA-titel in het halfzwaargewicht, Koopmans is de uitdager. Het is niet de eerste keer dat de 32-jarige Koopmans in Amerika bokst. Jarenlang verbleef hij er drie maanden per jaar. ‘Ik wilde investeren in mijn sport, beter worden. Het is toch je eten,’ zegt Koopmans nu. Ome Cor Coster, de schoonvader van Johan Cruijff, was er zijn manager. Koopmans ging in LA vaak bij nummer 14 kijken, maar trainde vooral keihard in vervallen, naar zweet en urine stinkende boksscholen met gaten in de vloer en koude douches. Aan de wanden hingen spreuken van oud-wereldkampioenen: Oh God, zegen elke kampioen als zijn dagen voorbij zijn. Als de goede tijden plaats maken voor de zorgen, de dure biefstukken voor hotdogs en nieuwe Cadillacs oude, gammele Fords worden. Want God, het is de hemel als je aan de top bent, maar de hel als je er niet meer kunt komen.

In het AD van afgelopen zaterdag stond een groter fragment, ook wel een voorpublicatie genoemd. Hier is de link:


Koopmans: Voorpublicatie AD


Kopen die Achilles? Dacht het wel.


7 oktober 2008


Voor het AD volg ik momenteel de Holland Series, de finale van de Nederlandse honkbalcompetitie. Over de tot nu toe enige gespeelde wedstrijd - in Haarlem werd al vier keer afgelast - tussen Amsterdam Pirates en Corendon Kinheim, stond gisteren een stuk in de krant. Amsterdam leidt in de best-of-five met 1-0.

Catcher Tjerk Smeets kreeg na een goede klap het sein door te lopen naar het derde honk. Een kind kon zien dat de stevige Smeets, niet bepaald een Usain Bolt, dat nooit zou redden.

5 oktober 2008

De afgelopen maanden is het wat stil geweest op de site. Excuses daarvoor. Ik zal mijn leven beteren. Het zou zonde zijn als mijn zorgvuldig opgebouwde schare fans haar heil elders gaat zoeken.

Er is de afgelopen weken weer veel gebeurd. Een bloemlezing:

In het septembernummer van Feyenoord Magazine staat een verhaal over Glenn Kwidama, Feyenoords tropische verrassing (of vergissing?) uit de jaren tachtig: 'Geprezen door Pelé, verguisd in De Kuip'

... al gauw rees het vermoeden dat trainer Ab Fafié tijdens het toernooi op Curaçao een zonnesteek had opgelopen voor hij besloot Kwidama en zijn maatje Sixto Rovina - een middenvelder met één oog - naar Nederland te lokken.


Vorige maand speelde het Nederlands basketbalteam vier wedstrijden in het kader van de kwalificatie voor het EK van 2009. Voor het AD volgde ik Oranje in de thuiswedstrijden. Nederland verloor nipt van topland Montenegro, IJsland werd verslagen.

Ook verdedigend ging Fransisco Elson voorop in de strijd. Schreeuwend en gebarend coachte hij zijn teamgenoten en maakte de IJslanders duidelijk dat er niets te halen viel. Heeft de NBA-speler aanvallend nog wel eens de neiging te forceren, in dit duel speelde hij praktisch perfect.


Sinds vorige week ligt De Sportkalender 2009 in de winkel. Bekende (Anna Enquist, Abdelkader Benali, Bert Wagendorp) en minder bekende (Wiep Idzenga) schrijvers verhalen elke dag van het nieuwe jaar over catastrofes, mijlpalen en anekdotes in de sport.


                                            


Mijn bijdragen gaan over voetbal (3), basketbal, motorsport en schaatsen.

Ondanks de extra meters die Jan Bols geschaatst had, werd hij toch gediskwalificeerd. Hij verliet onthutst Heerenveen, maar het publiek pikte het niet. Het gooide sinaasappelen en flessen op de baan en de latere winnaar Fornaess beweerde dat hij door een oud vrouwtje met een paraplu op zijn kop was geslagen.

Volgende week verschijnt de nieuwe Achilles, een bookzine met sportverhalen van toen en nu.


In dit nummer prachtige verhalen en portretten over de mysterieuze Miroslav Mecir, de eerste Olympische tenniskampioen, over Nederlandse trainers in Libië en over de Grand Prix van Havana waarbij Fidel Castro een topcoureur ontvoert.

Mijn bijdrage blijft nog even geheim. Volgende week, als er ook een deel van het verhaal als voorpublicatie in het AD verschijnt, meer daar over.


28 juli 2008

De Tour is voorbij. Sastre is een mooie, dope-vrije winnaar en ik ben weer thuis. Het laatste stuk over de gekte rond de Tour staat hier:

AD Sportwereld Pro: 'Non' is ook echt 'non'

26 juli 2008


Het verhaal over de Australische, Spaanse en Russische toeristen in Parijs die zich klaarmaken voor de ontknoping in de Tour en de aankomst in de Franse hoofdstad, ontbreekt op de website van het AD. Een foto om het goed te maken:


                         

                                                                    Foto: Wiep Idzenga25 juli 2008

Twee dagen nadat ik in de Alpen de voorzitter van de Belgische fanclub van Sastre heb geïnterviewd ging 'Carlito' er onderaan Alpe D'Huez als een speer vandoor. Timing of niet? Hier het verhaal:

AD Sportwereld Pro: Hij is zo'n mooi mens

24 juli 2008

Het is volbracht. Gisteren in gezelschap van (oud-)sporters en BN-ers de Alpe D'Huez beklommen. Ik deed er iets langer over dan Sastre, maar die had wel getraind. Het verhaal van de tocht naar boven staat hier:

AD Sportwereld Pro: Met de Vips naar boven

23 juli 2008

Vandaag gaat het hopelijk los op de flanken van Alpe D'Huez, maar wat er ook gebeurt, carnaval zal het zijn. De voorpret is al een week aan de gang. Hier een impressie van de gekte op de Hollandse berg:

AD Sportwereld Pro: Voorpret op Alpe D'Huez

20 juli 2008

Vandaag vertrek ik voor een week naar de Tour de France om voor het AD verslag te doen van de gekte rond de 'Kleine Koningin', zoals de Ronde van Frankrijk vroeger genoemd werd. De beklimming van de Alpe D'Huez met allerlei prominenten, waaronder Michael Boogerd, ten behoeve van Right To Play moet het hoogtepunt worden. Of mijn dood natuurlijk. Streven is tot de eerste bocht het wiel van Boogie te houden ... om daarna met haperende hartkleppen snoeihard weg te demarreren.

19 juli 2008

Vandaag bestaat Feyenoord 100 jaar en dat moet gevierd. Onder andere met een jubileumuitgave van het Feyenoord Magazine dat vandaag verschijnt. Mijn bijdrage is deze maand de bijzondere bootreis die 1500 supporters in 1963 naar Portugal maakten. Feyenoord had als eerste Nederlandse club de halve finale van het Europacup I-toernooi gehaald en ontmoette na een 0-0 in de Kuip tweevoudige winnaar Benfica in Lissabon. Met Cor van der Gijp, Feyenoords naoorlogse topscorer, een echtpaar dat elkaar aan boord leerde kennen en nog altijd getrouwd zijn en één van de organisatoren die het voor elkaar kreeg twee Amerikaanse oorlogsschepen die al uit de vaart genomen waren, op te lappen voor een met drank overgoten tocht over een woeste zee naar Zuid-Europa.

                                           


1 juli 2008

Wat hebben die Mannschaft en Mugabe meestal gemeen? Gisterochtend, the day after the night before, was ik te gast bij De Ochtenden op Radio 1 om over het afgelopen EK te praten en over het belang van zo'n toernooi in de wereld. Over Iniesta, Spanje, de Russen en de Turken en natuurlijk De Maradona van China.

Luister hier de uitzending (rond de 35e minuut wordt het echt interessant):

De Ochtenden op Radio 1