Wiep Idzenga
Nieuws > Archief > januari 2012-juni 2012

januari 2012-juni 2012


27 juni 2012


Vanochtend in gesprek met Giel op 3FM. Luister het hier:  Bij Giel


     


22 juni 2012


De nieuwste editie van Hard Gras (nummer 84 alweer) is geheel gewijd aan Bob Marley, de voetballer.

De cover en lay-out zijn werkelijk schitterend, en het verhaal ook (toegegeven, ik ben niet geheel objectief).                                      


Een fragment:

‘Wat zou Bob trots geweest zijn,’ zegt Howard McIntosh van de Jamaicaanse voetbalbond. Hij was in 1976 een jongetje van twaalf toen hij Marley voor het eerst zag op het voetbalveld van Constant Springfield, waar Boys’ Town het in de hoogste divisie opnam tegen Golden Aces. McIntosh zat vlak achter Marley op de tribune en was onder de indruk van de enorme waterpijp die Marley in de brand stak. Even later hield de zanger op het veld met zijn vriend en international Devon ‘Roots’ Lewis en andere spelers van Boys’ Town de bal hoog tijdens de warming-up. ‘Niemand kon zomaar het veld op, hij wel. Bob was Bob.’


Op de site van boekhandel Athenaeum staan ook nog twee fragmenten:

Boek van de Nacht


13 juni 2012


Vandaag op HardGras.nl een verhaaltje over een ontmoeting met Oleg Blokhin, de racistische, homofobe, seksistische, journalistenhatende bondscoach van Oekraïne:


ZumbaBumba


                              


10 juni 2012


De Muur bestaat 10 jaar, en pakt uit met het dikste en meest fraaie vormgegeven nummer ooit. Prachtige verhalen van onder meer Frank Heinen, Lidewey van Noord, Bert Wagendorp en mart Smeets, en ik schreef deel zes in de serie Every picture tells a story. Ditmaal over de legendarische zege van Gert-Jan Theunisse op Alpe d'Huez 1989.


                                            


Een fragment:

Wat? Verstond Gert-Jan Theunisse Van der Kruijs nou goed? Laat je maar inlopen? Waren die klootzakken nu helemaal gek geworden? Eindelijk, eindelijk was er deze Tour iemand van PDM in de aanval gegaan, en dan wilde de ploegleiding dat hij zijn benen stil hield. Flikker toch op, man. Theunisse kwam liever half dood over de finish als honderdste, dan fris en fruitig als zesde zonder iets te hebben geprobeerd. Wat was dat wielrennen soms ook een klotesport, met al die ploegenbelangen, combines, commercie, heldenverering en andere onzin. Ze moesten gewoon onderaan een berg een streep trekken en een paar bergen verderop weer een. En dan maar knokken, zonder publiek, man tegen man. Kijken wie er op eigen kracht als eerste de finish bereikte. Mooi man. Dat was pas fietsen.20 mei 2012


Deze maand in zowel Fiets als Motor Magazine een reisverhaal over Jamaica. Ya mon!


                                        


                                                        10 mei 2012


En nog maar een 2 Minuten-filmpje op Torpedo, over mijn vader:


Kastje


                           

8 mei 2012


Nieuw 2 Minuten-filmpje op Torpedo:


Vals27 april 2012


Deze maand in Runner's World: de Reggae Marathon.

                                 
                                     

Een fragment:

Een loper op leeftijd met een grijze baard, een dikke gouden ketting om zijn nek en een nylonkous over zijn kale kop, maakt van de gelegenheid gebruik een dansje te doen met één van de meiden van een verversingspost, die zijn kleindochter had kunnen zijn. Als hij steeds verder door zijn knieën zakt en zij moet opgeven, geeft hij haar een vriendschappelijk zetje: “Yuh nuh fitta dan me!”, en vervolgt lachend zijn weg langs palmbomen, velden vol suikerriet en de uitnodigende Caribische Zee aan de andere kant. Locksly Buchanan (61) uit Montego Bay zal in 3.55 finishen.16 april 2012


We stonden al een half uur op dat grote, drukke plein in het centrum van de hoofdstad Ulaanbaatar, er zou toch wel één landgenoot zijn die de aanvoerder van het nationaal elftal herkende?

Lees de column over Donorov Lumbengarav, de Maradona van Mongolië, nu op Hard Gras.nl


Wereldberoemd

                                     


8 april 2012


In 2 Minuten vertellen schrijvers in niet meer dan 145 woorden een verhaal. Nu, live in de Rode Hoed, het 2 Minuten Festival.

Op zaterdag 14 april een feestelijke literaire tapas-avond georganiseerd door Torpedo magazine en Het Parool. Van A.L. Snijders tot Gerbrand Bakker, van Jan van Mersbergen tot Marcel Verreck, Ivo Victoria, Gerwin van der Werf, L.H. Wiener, Tommy Wieringa, Wiep Idzenga, en nog een stuk of twintig, dertig, misschien wel veertig schrijvers, en muziek van The Hank Five (met Nico Dijkshoorn), en Erik Harteveld, en veel meer.


Komt! Op tijd! Vol is vol! Reserveer kaarten via deze link:

2 Minuten Festival                      


22 maart 2012


Zelf gebruik ik de wielerhandschoentjes nog om krukken vast te houden, maar er kan weer gefietst worden, het is voorjaar! En om helemaal in de stemming te komen: De Muur 36, met prachtige verhalen over De Klassiekers, en zwart-witfotografie van Kristof Ramon.

In de serie Every picture tells a story deel 5 over Parijs-Roubaix van 2004, het hoogte- én dieptepunt van eendagsrenner Tristan Hoffman. Het is getiteld: Fuck!                                             

Een fragment:

Dan komt zoon Nout (8) binnen. Hij wil weten waarom ‘die meneer’ het gesprek aan het opnemen is.


‘We praten over die wedstrijd dat pappa tweede is geworden,’ zegt Hoffman
‘Welke wedstrijd?’ vraagt Nout.
‘Waar is pappa tweede geworden?
’‘Geen idee,’ zegt Nout. Tristan lacht hard.
‘Parijs-Roubaix!’
‘Wat is dat?’
‘En jij wilt wielrenner worden?’

De twee kibbelen nog wat door, maar als de eerste sneeuwvlokken vallen, rent Nout naar zijn jas en gaat naar buiten.

Zo belangrijk is het dus,’ zegt Hoffman grijnzend, maar als hij weer aandachtig naar de aankomst in Roubaix kijkt, mompelt hij toch een paar keer ‘fuck’.16 maart 2012


Dochterloos, en met vier van sport bezeten zoons en een man, zat er voor mijn moeder niet veel anders op dan op zondagavond zeven uur ook aan te schuiven voor Studio Sport.


Lees verder op Hard Gras: Moeders


                       


1 maart 2012


Frans Bouwmeester, een van de beste Nederlandse voetballers in de jaren zestig, speelde maar vijf interlands. In het nieuwste Feyenoord Magazine legt hij onder meer uit waarom:


                                


Een fragment:

‘Dat was na mijn spelerscarrière ook niet handig, die vliegangst,’ zegt Bouwmeester net voordat hij zijn tanden in een broodje zet. Als scout stuurde hij noodgedwongen zijn bolide zelfs naar Joegoslavië en Scandinavië. Alles beter dan het vliegtuig. Hij vloog als Feyenoordscout tweemaal naar Brazilië. Het leverde hem prompt trombose op. ‘Daarom moet ik nog steeds iedere dag een uur lopen.’20 februari 2012


Het nieuwe nummer van Runner's World (nu ook in België) is uit, met daarin een groot portret van Guido Hartensveld, succesvol coach van hardloop collectief TDR (Team Distance Runners). Nationaal kampioen marathon Michel Butter is een van zijn atleten.


                                            

Een fragment:

Hartensveld sprak met de coach van een groepje Keniaanse toppers over het steeds groter wordende gat tussen de Afrikaanse lopers en de rest. Dat alles in het Westen met één druk op de knop beschikbaar moet zijn, dat alles gericht is op comfort. ‘En als er iets essentieel is bij langeafstandslopen dan is het wel discomfort, zegt Hartensveld. ‘Ons zittende bestaan is niet in het voordeel van de huidige generatie lopers’.


17 februari 2012


Goede recensie van De Muur (no. 35) op Het is Koers. Mariska Tjoelker heeft ook mooie woorden voor het verhaal over Milaan-Sanremo 1985:

Verder in deze Muur een filmisch verhaal van Wiep Idzenga, over Hennie Kuiper en Teun van Vliet in Milaan-Sanremo, 1985. Idzenga laat de storm rond je oren denderen, neemt je mee in de jacht van het peloton en laat je voelen wat een splijtende demarrage met de achtervolgers doet. Je ziet hoe Teun van Vliet armbewegingen maakt en even later kijk je met Kuiper mee achterom: ‘Toen heb ik weer bijgeschakeld en ben ik volle bak naar huis gereden.’ Zo doe je dat dus.


Hier de volledige recensie: Recensie De Muur 35


                                        
                    
                                                            Coverfoto: Ilona Kamps16 februari 2012


Er wordt wel degelijk hard gewerkt in huize Idzenga (De Muur, Hard Gras-special, Runner's World, Fiets, Motor Magazine), maar daar lijkt het niet op, als na een maand radiostilte de volgende post wéér een column op de site van Hard Gras is. Schijn bedriegt dus, net als in dit stukje:


Op het verkeerde been


                                       

18 januari 2012


In het washok van een villa in Kopenhagen roerde Ivan Nielsen in een gat gevuld met zwart water. Hij veegde het zweet van zijn voorhoofd. Het was warm in de kleine ruimte, een wasbak zat in de weg en wat hij ook probeerde, het gat liep niet leeg.

Lees de column over Ivan Nielsen, loodgieter in Denemarken, nu op Hard Gras.nl


Zwarte gat                     
 

12 januari 2012


De Muur was al een prachtig bookzine 'waarin met gouden pennetjes wordt geschreven over de wielersport', sinds een paar nummers is het een prachtig bookzine 'waarin met gouden pennetjes wordt geschreven over de wielersport' aangevuld met aangrijpend mooie wielerfotografie.

In nummer 35 brengt fotografe Ilona Kamps de Ronde van Oeganda in beeld: ontroerend.

 
                                         


O ja, mijn vierde deel van de serie Every picture tells a story staat er ook in, getiteld: Waar Hennie Kuiper weleens schijtziek van wordt. Over zijn veel besproken, verkeerd geïnterpreteerde overwinning in Milaan-Sanremo in 1985. Nu het echte verhaal.

Een fragment:

Kuiper had het allemaal met ‘de kop tussen de kabels’ getrotseerd en was in 25 kilometer zelfs anderhalf tot twee minuten op het peloton ingelopen. Hij had af en toe zelfs even met bewondering naar de Golf van Genua gekeken, de op die dag woest schuimende zee links van hem. Het gaf de boerenzoon een apart gevoel in zijn lijf, alsof zijn bloed ineens ook wat wilder door de aderen stroomde.


10 januari 2012


Wie reist kan veel verhalen, dus de komende tijd zullen er op deze plek - na een kleine twee maanden zwerven - weer nieuwe publicaties voorbijkomen. Nu eerst die van de afgelopen weken:


Een column over voetbal op Jamaica op Hard Gras.nl:

Airmiles

                                                    ******


Een 2 Minuten-filmpje op Torpedo Magazine over een onverwacht mooie stem:

The Voice of Ireland

                                                     ******


In het november nummer van Feyenoord Magazine een portret van Peter Barendse. Twee quotes daaruit:

'Cruijff legde de training gewoon stil en dan moesten we allemaal naar hem luisteren'

'Wat kom je doen?' vroeg Ruud Gullit aan de 17-jarige Barendse. 'Meetrainen? Dit is mijn plekkie, opzouten!'


                                           


                                                    
  ******

In de december editie van Runner's World een verslag van de reis naar Kaapstad voor de ultramarathon Two Oceans. Een groep Nederlanders liep er voor een stichting (www.run4schools.nl) om kinderen in townships te kunnen laten sporten.


Er zijn blazers in groene, glimmende pakken, trommelaars, mensen die hard op vuvuzela’s blazen, en meiden aangekleed als cheerleaders, die dansend eten en drinken uitdelen. In de rest van het land staat in veel huiskamers de televisie al uren aan. Het is vandaag feest, Zuid-Afrika is bevangen door het Two Oceans-virus.