Wiep Idzenga
Nieuws > Archief > januari 2011-juni 2011

januari 2011-juni 2011


15 juni 2011


'Ja, en dan Ruud Gullit,' zei nieuwslezer Rob Trip met een lachje om zijn mond. Gullit was ontslagen. 'Niet door moeilijke en gevaarlijke omstandigheden in Tsjetsjenië, nee, gewoon ouderwets, door slechte resultaten.' Ouderwets, hij zei het echt. Lees verder op HardGras.nl:


Echt


                                             

10 juni 2011


Ik heb nooit lepra gehad, maar toch voelde ik me in Pakistan even een melaatse.

Het waren aardige jongens waarmee ik de grens van Iran naar Pakistan overstak. Jonge sjiieten die naar huis reisden van een pelgrimstocht naar de heilige plaats Mashhad in het noordoosten van Iran. Lees verder op TorpedoMagazine.nl:


Melaatse


                                


10 juni 2011


Wielertijdschrift De Muur  -- waarin "met gouden pennetjes wordt geschreven over de wielersport, door liefhebbers die meer willen zien dan het eindklassement" -- is vernieuwd. Vanaf nummer 33, morgen in de boekwinkel, heeft het bookzine een nieuw, verfrissend uiterlijk, en is voortaan rijker geïllustreerd met (kleuren)foto's.

Deze maand, naast verhalen over Bauke Mollema, George Hincapie, en de 36 strategieën voor Robert Gesink om de Tour te winnen, weer een reconstructie van mijn hand. Over de laatste seconden van de Touretappe naar Armentières, waar 50 meter voor de sprint de kop van een voluit sprintend peloton op een fotograferende gendarme knalde.

Een fragment:

In de verte hoorde Christophe Gendron het geklap en het gejuich aanzwellen. Het peloton kon niet ver meer zijn. Aan de overkant roffelden een groepje pubers hard op de reclameborden. Toen werd Gendron op zijn rug getikt. Hij keek om en zag een meisje. Ze had haar arm uitgestrekt. In haar hand hield ze een cameraatje. Of meneer de agent een foto van de wielrenners voor haar wilde maken, vroeg ze. Dat lukte niet van waar zij stond. Christophe pakte het aan, keek even naar het meisje en toen naar het fototoestelletje, een wegwerpcamera. Hij knikte. Dat ging wel lukken. Hij stond toch niks te doen, en de straat was hier breed genoeg.

Lang stond er met kleine letters een waarschuwing op wegwerpcamera’s:
bekeken door de lens van de camera lijken voorwerpen verder weg dan ze zijn.


                         


19 mei 2011


Vandaag in het Parool (op papier) en op Torpedo (in beeld) het verhaal van de niet al te slimme eigenaresse van snackbar Het Tonnetje.

Kijk en luister hier:

Meenemen


                 


16 mei 2011


In een bomvolle Amsterdamse kroeg was het feest. Hysterische meiden in een Ajax-shirt schreeuwden naar een groot scherm. Het ging over superjoden en Israël. In de Arena omhelsde Frank de Boer Danny Blind, en ik dacht aan Mihai Neşu. >> Lees verder op HardGras.nl:        


Hoofdprijs


                          


13 mei 2011


Op het strand van Sihanoukville, een kustplaats in het zuiden van Cambodja, leerde ik Sambath kennen. Hij was begin twintig en de hele dag in de weer met een bal. Op het strand, in het water, alleen, met vrienden. Hij spoorde vakantiegangers aan mee te doen, en daagde de betere voetballers uit zijn trucs te imiteren. Dat viel niet mee. Zelfs in het mulle zand had Sambath volledige controle over de bal. We voetbalden tot we geen bal meer zagen, ploften dan in een strandstoel, en dronken een biertje.


Lees verder op TorpedoMagazine.nl:


Apartheid in Cambodja

 
                                


11 mei 2011


Hard Gras 77 krijgt van Nusport.nl een 8 als rapportcijfer, en dat is mooi. Mijn verhaal over Bent Schmidt Hansen, de razendsnelle, Deense oud-PSV'er, krijgt ook veren, en dat is nog mooier.

"Ook voor de rest van de verhalen kunnen de duimen eigenlijk alleen maar omhoog. De brieven van Jan Zwartkruis gaat ruim veertig jaar terug, maar is niet stoffig. Geldt ook voor de ontmoeting met voormalig PSV’er Bent Schmidt Hansen. Vergeten voetballers zijn niet saai."

                                   
                                           


2 mei 2011


Misschien zou ik dat wel het allerliefste willen zijn, schaapherder. Nu op Torpedo Magazine:


De schaapherder van Van

                               
                                 

                                                                        Foto: Wiep Idzenga

28 april 2011


Elke dag staat er in het Parool een ZKV (Zeer Kort Verhaal) van maximaal 140 woorden. Zes uur 's avonds is het bijbehorende filmpje (de schrijver leest voor in de stijl van Simon Carmiggelt) op Torpedo Magazine. Tommy Wieringa doet mee, A.L. Snijders, Carel Helder, Jan van Mersbergen, Marcel Verreck en vele anderen.

Gisteren was ik weer aan de beurt met een verhaaltje over een hitsige marktkoopman met humor:John                  26 april 2011


Het is vreemd om in het noorden van Jutland met een Deen over Rien Poortvliet en Dik Bruynesteyn te praten, maar oud-PSV'er Bent Schmidt Hansen is nog altijd een halve Nederlander.  Over René van der Kerkhof wilde Schmidt Hansen ook nog wat kwijt in de nieuwe Hard Gras:


                                           

Een fragment:

Het blinde vertrouwen van Rijvers in broer René begreep hij een stuk minder. De rechtsbenige René van der Kerkhof op links vond hij toch maar een kunstgreep, en René op zíjn plaats – zoals tijdens de kampioenswedstrijd in 1975 – tja, hij schiet er van in de lach. ‘Wat ik nu ga zeggen, moet je niet opschrijven, hoor,’ zegt Bent Schmidt Hansen in eerste instantie, maar als ik zeg dat dit het gedrag is waar hij zojuist Rijvers van beschuldigde, gebaart hij dat het ook niet uitmaakt. ‘Mensen vragen me ook vaak wie sneller was, Dennis Rommedahl of ik. Geen idee, ik weet alleen dat ik de 100 meter in 11,2 seconden liep, maar daar gaat het niet om. Je hebt niks aan snelheid als je de bal steeds vergeet. Dat gebeurde René ook vaak, of hij liep de bal over de achterlijn.’22 april 2011


"Gert-Jan Liefers lucht zijn hart" staat er boven mijn stuk in de nieuwe Runner's World, en dat is niet overdreven. De met baanatletiek gestopte atleet praat open en bloot over doping, stressfracturen, en een gebrek aan erkenning. Hij heeft nog steeds zeven nationale records, maar medailles op mondiale toernooien bij de senioren ontbreken, en dat steekt.


                                          


Een fragment:

Begrijp me goed,’ zegt de 13-voudig Nederlandse kampioen, ‘die mensen van de bond doen ook veel goed werk, hoor, maar als je op vrijdagmiddag op het bondsbureau komt, dan is er fucking helemaal niemand meer. Als sporter ben je dag en nacht met je sport en topprestaties bezig, dus dat stoort me verschrikkelijk.’ Hij schudt zijn hoofd en wordt kwaad als hij denkt aan een bestuurslid dat hem pasgeleden straal voorbijliep. ‘Ik heb me vijftien jaar lang gegeven voor mijn sport, ik bezit nog steeds zeven nationale records, en je bent amper weg of je bent ook echt helemaal weg.’17 april 2011


Op baaldagen, en momenten dat opdrachtgevers elkaar niet verdringen in mijn mailbox, denk ik wel eens aan Jagolish, een van de riksjalopers van Calcutta. En vaak helpt het. Lees zijn verhaal, en dat van zijn collega's, op Torpedo Magazine:


De riksjalopers van Calcutta                                  

                                                                        Foto: Wiep Idzenga

14 april 2011


Soms is het gewoon een potje voetbal kijken, soms is het veel meer dan dat. In mijn bijdrage op HardGras.nl gaat het over Robin van Persie, mooie goals, en over mijn vader. Vooral over mijn vader.


Heilig kastje


                                           


10 april 2011


Tegenover me stond een man. Een man met een pijl en boog. Maar niet een man met een pijl en boog waar je angst voor hoefde te hebben, eerder compassie. Mario, want zo heette de zeventiger, had treurige ogen. Met een vermoeid armgebaar wees hij naar de strakblauwe hemel. Daar, ergens hoog boven het kratermeer, had ooit zijn geboortedorp gelegen, op de helling van de Pinatubo. Lees verder op Torpedo Magazine:


Terug naar de Pinatubo


                                 
                                                
                                                                     Foto: Wiep Idzenga


1 april 2011


Wie reist kan veel verhalen, zegt men, maar wie reist ontmoet ook veel - laat ik me eens voorzichtig uitdrukken - bijzondere vrouwen. In de trein bijvoorbeeld. Lees nu op Torpedo Magazine:


De koningin van de Trans Mongolië Expres


                                 

                                                                     Foto: Wiep Idzenga

25 maart 2011In de Ronde van Vlaanderen van 1987 reed de wedstrijdleider met zijn dikke BMW over de fiets van de gevallen koploper. Een bizar moment. Hoe, wat, waarom, en wat gebeurde er daarna? De antwoorden moesten uit België komen (chauffeur Martens) en Denemarken (Jesper Skibby, de wielrenner), maar het was de moeite waard. Lees de coverstory in de nieuwe De Muur.


                                         


Een fragment:

Rond half vier in de middag passeerde Jesper Skibby het huis aan de voet van de Koppenberg. De Deense jongeling (net 23) keek even op van zijn stuur en schrok van de aanblik. Recht voor hem, gelegen op deze korte, steile heuvel in Melden, een slaperig kerkdorp nabij brouwerijstad Oudenaarde, lag een dramatisch slechte en smalle strook kasseien. Skibby vloekte. Daar kom ik nooit overheen, dacht hij. Eerder die week had hij ergens in een krant gelezen dat deze helling in het Belgische landschap wel de martelkamer van Vlaanderen werd genoemd. Dat hij er toen om had gegrinnikt, speet hem nu. Skibby naderde het punt waar het asfalt plaatsmaakte voor de bolle, gladde stenen en om vaart te maken, duwde hij wat harder tegen de pedalen.

Een langer fragment is te lezen op Het is Koers!:

Die fucking auto rijdt gewoon door


24 maart 2011


Soms denk ik met heimwee aan de slager van Melnik, vandaag niet. Lees het verhaal op Torpedo:


De slager van Melnik


                                 


19 maart 2011


India was ooit een voetbalgrootmacht, tot de FIFA besloot dat voetballen zonder schoenen verboden was. Lees het verhaal op Torpedo:


Blootvoeters


                                 


17 maart 2011


Elke dag staat er in het Parool een ZKV (Zeer Kort Verhaal
Geluk!                  16 maart 2011Er stond weer een bange en overspannen arbiter voor de camera als een betrapte hond wachtend op een tik met de krant, en ik dacht aan een scheidsrechter uit mijn jeugd. >>> Lees verder op HardGras.nl:Scheidsrechtershumor


14 maart 2011

Een reiziger op zoek naar mooie verhalen en een eenzame vrouw met roodgeverfd haar, het had zo mooi kunnen zijn. Lees over Nela op Torpedo Magazine.nl: Alleen                                 


6 maart 2011

Ali maakte dat vliegertouw niet voor zijn lol, maar ja, er moesten monden gevoed, en in Pakistan lagen de baantjes niet voor het oprapen. Nu op Torpedo Magazine:De een zijn dood                                                                                                       Foto: Wiep Idzenga


28 februari 2011


Dat je op één been ook prima een marathon kan lopen, bewees Jacco Middelveldt als eerste Nederlander. Zijn verhaal staat in de nieuwste Runner's World.                                          


Een fragment:Een groep lopers nadert het gebouw van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen. Het is een koude zaterdagmiddag en de atleten zoeken beschutting bij elkaar. Als ze de finishlijn passeren, wordt naast het gehijg ook een ander geluid hoorbaar. ‘Tik-tik,’ doet de prothese van Jacco Middelveldt (46), een van de lopers. Uit een driekwart broek steekt links een been met haar en een schoen, rechts alleen een L-vormige lepel van carbon. Hij steekt een hand op en begint aan de derde van vier ronden. Hij ligt op schema om de 10 kilometer van de NAM-tot-NAM loop binnen zijn streeftijd van 48 minuten te voltooien.

26 februari 2011

Hieronder het filmpje gemaakt tijdens de avond van de Hard Gras-prijs. Ik kom ook nog even aan het woord, maar leuker is wat Kees Jansma, die de prijs uitreikte,  zegt over het Ruhling-verhaal (vanaf 3.20). Hier de link:Filmpje Hard Gras-prijs                             

25 februari 2011


Ze heette Jocelyn en zong in een bar in Manilla. Vanuit het noorden van het eiland was ze naar de hoofdstad gekomen om te studeren. Dat betaalde ze zelf. Haar ouders die rijst, maïs en bonen verbouwden, verdienden net genoeg om in leven te blijven. Overdag ging Jocelyn naar school en zeven avonden per week stond ze in een avondjurk op een klein podium in de met fluweel beklede nachtclub. Alleen als ze de volgende dag examens had, bleef ze thuis.Lees verder op de site van Torpedo Magazine: Jokers                                  


22 februari 2011


Maandagavond was de uitreiking van de Hard gras-prijs voor de beste sportjournalistieke prestatie van 2010. Diner was prima, met de anderen aan de tafel der genomineerden gezellig, de wijn en het bier in overvloed, alleen ... de prijs ging uiteindelijk naar Willem Vissers van De Volkskrant met zijn verhaal over de WK-finale. Ik gun het hem van harte, Willem maakt mooie stukken onder tijdsdruk, maar natuurlijk was ik ook teleurgesteld: de bijbehorende cheque had het volgende project wat eenvoudiger gemaakt. Moedig voorwaarts dan maar. Lees hier het Juryrapport18 februari 2011-II


Vandaag zijn de nominaties voor de Hard Gras-prijs 2010 bekend gemaakt, en guess what: ik ben één van de drie kanshebbers. Wim Vissers van De Volkskrant en Thijs Zonneveld van De Pers zijn de andere twee. Hier de officiële aankondiging: Nominaties Hard Grijs 2010                                          

Mijn inzending verscheen als tweeluik in het AD, over de legendarische bokspromotor Henk Ruhling, die op de laatste dag van 2009 overleed.

Een fragment: James Vrij, in de jaren zeventig een talentvolle en populaire bokser, ontdekte dat als je de geslepen Ruhling een loer probeerde te draaien of terugkwam op gemaakte afspraken, hij keihard wraak nam. Het was 1977 en Vrij zou boksen in het Rotterdamse Ahoy. Met Ruhling was hij een gage van vijfduizend gulden overeengekomen. In de weken voor het gevecht spoorden zijn vrienden James Vrij aan om meer te vragen, omdat iedereen speciaal voor hem naar het sportpaleis kwam. Ruhling stemde ten slotte toe, verhoogde James’ honorarium, maar daags voor de wedstrijd vertelde hij de bokser dat zijn tegenstander geblesseerd was geraakt. Over zijn vervanger, Tiger Quaye, hoefde Vrij zich geen zorgen te maken, beloofde Ruhling, die had slechts een goede linkse hoek. De volgende dag ging Vrij vijfmaal keihard neer tegen de veel te sterke Quaye. Volgens Van Raamsdonk kwam het bloed hem uit de oren. James Vrij bokste nooit meer.


18 februari 2011-I

Ik wil jullie graag voorstellen aan Kamal, mijn oude vriend uit Varanasi. Hij heeft me indertijd geholpen met mijn boek, en mooie verhalen verteld. Lees het stuk 'Loterij' nu op Torpedo Magazine.nl.Loterij                                 


17 februari 2011

Op Torpedo Magazine.nl een 2 Minuten-filmpje over Dries van Wijhe. Over de dag dat hij op zijn 45ste, bij een gevoelstemperatuur van min twintig, Nederlands kampioen werd op natuurijs. Het laatste kunstje van het oermens uit Kerkdorp. Het is een fragment uit zijn mini-biografie - Dolle Dries wil weer gewoon Dries van Wijhe zijn - gepubliceerd in Achilles 04.


Hier de 2 Minuten                 

12 februari 2011

In Hanoi leerde ik Phouc kennen. Hij poetste schoenen in de nauwe straatjes van de oude binnenstad. Het dertienjarige ventje stond er al een tijdje alleen voor. Zijn vader was op een mijn gestapt, zijn moeder pleegde vervolgens zelfmoord. Lees verder op Torpedo Magazine.nl

Geluksvogel                                                                                                     

Foto: Wiep Idzenga


11 februari 2011


Als jongetje spaarde ik handtekeningen van profvoetballers. Eenvoudig was dat niet, want in het stadje waar ik opgroeide, woonde er maar één. Lees verder op Hardgras.nl:Er is maar één Koko Hoekstra    

6 februari 2011

Kon ik maar weer even airag (gefermenteerde paardenmelk) drinken in de tent, spelen met Ono en Epa, en paardrijden met opa. Voorlopig moet ik het doen met de herinneringen, en jullie met een verhaaltje op Torpedo Magazine.

Mongoolse krijgers                                                                                                                                                                          Foto: Wiep Idzenga


5 februari 2011

In de geest van Simon Carmiggelts Kronkels staan sinds kort filmpjes van o.a. Tommy Wieringa en A.L. Snijders op Torpedo Magazine, getiteld 2 Minuten . Gisteren beleefde ik er mijn vuurdoop in bewegend beeld. Nogal onhandig voorgelezen (staccato!) en dat doet het ZKV (Zeer Korte Verhaal) geen recht, maar ik beloof dat het beter wordt. Elke dag een nieuw verhaal op de site, so stay tuned. 2 Minuten                 


30 januari 2011

Ik denk niet elke dag aan Kostadin, maar vandaag wel: De gaarkeukens van Sofia (op Torpedo Magazine)                                 

25 januari 2011

Tijd voor een verhaal over mijn stamkroeg, al moet ik eerlijk zeggen dat ik er niet elke dag kom. Iets wat eigenlijk wel gebruikelijk is, bij stamkroegen. Op Torpedomagazine.nl:Onafhankelijk                                 


20 januari 2011

Dat er op de voorkant van Runner's World alleen maar vrouwen stonden, was een veelgehoorde klacht. Van vrouwen. Voor hen is er goed nieuws: in februari (nu al te koop) prijkt Michel Butter op de cover. En laat mijn verhaal deze maand nou net over hem gaan, het grootste langeafstandslooptalent (3 keer woordwaarde) van Nederland.                                         

Een fragment:

Coach Guido Hartensveld wist al snel na de mislukte kwalificatiepogingen, dat nu de tijd rijp was voor de weg en de marathon. ‘Zijn looptechniek is daar geschikter voor en hij loopt op de weg en in het veld meer onbevangen. Met rondjes en tijden op de baan heeft hij het mentaal altijd lastig.’ Butter had wat meer tijd nodig voor de ommezwaai, maar nu de kogel door de kerk is – 25 april 2011 debuteert hij op de marathon van Utrecht – lichten zijn helblauwe ogen op en keert de lach terug. Ook uit details blijkt dat de topsporter in Michel Butter weer is opgestaan. De pepernoten op het tafeltje in het grand café laat hij onaangeroerd, en als hij hoort dat er alleen ijsthee mét prik is, kiest hij voor jus d’orange: geen extra calorieën als het niet nodig is.

17 januari 2011

In bussen in Iran kun je niet gaan zitten waar je wilt. Op Torpedo Magazine een kort verhaal daarover.Stoelendans in Iran                                 

12 januari 2011

Voor de nieuwe website van Hard Gras maakt een team van (voetbal)schrijvers waaronder Herman Koch, P.F.Thomése, Hugo Borst en Henk Spaan dagelijks een column/kort verhaal. Vandaag mijn eerste bijdrage:

De Klisjeemannetjes                                         

10 januari 2011

Op Torpedo Magazine vandaag een kort verhaal over een Chinees in een Filippijnse gevangenis.Zhang heeft geen spijt                                 

9 januari 2011

'Je hebt helden, je hebt antihelden, en je hebt Hilbert van der Duim' was de titel van mijn verhaal in het boek Olympische Schaatshelden. Pubquizmaat en vriend Marcel Goedhart heeft het gebruikt voor zijn prachtige documentaire. 'Meer dan een clown' is vanavond te zien bij Andere Tijden Sport om 22.00 uur op Nederland 1. 

Meer dan een clown                                                                   


Hilbert van der Duim (uit privéarchief van zijn maatje Harm van der Pal, rechts op de foto)

1 januari 2011

Een gezond en gelukkig 2011 gewenst! Maak er wat moois van dit jaar, en vergeet niet af en toe hier een kijkje te nemen.