Wiep Idzenga
Nieuws > Archief > januari-juni 2008

januari-juni 2008


28 juni 2008

Maandagochtend 30 juni ben ik te gast bij De Ochtenden op Radio 1. Tussen 9 en 10 praten we over het afgelopen Europees Kampioenschap. Welk effect heeft voetbal op de samenlevingen van de deelnemende landen en wat brengt zo'n groot toernooi teweeg in de rest van de wereld?  Daarover zal het gaan en over De Maradona van China, vanzelfsprekend.

1 juni 2008

Het nieuwe Feyenoord Magazine ligt in de winkel. 'Wat Mols kan, kan ik op één been' kopt mijn reportage over oud-Feyenoorder Henk Vos. Veertig wordt hij deze maand en nog vindt de Brabander het niet genoeg. Hij plakt er als amateur nog een jaartje RBC aan vast, maar hij hoopte ook stilletjes op een telefoontje uit Rotterdam-Zuid. Makaay was een paar maanden geleden toch geblesseerd? En Feyenoord zocht toch een spits die fit en beschikbaar was? Nou dan. Zo'n verhaal dus. Overigens wel een sympathieke vent en meer dan gastvrij, dat dan weer wel.

17 mei 2008

Nee, na de eervolle tweede plek bij de verkiezing Beste Sportboek van 2007 ben ik niet gaan rentenieren. Er was veel te schrijven en daarom is er op deze plek wat weinig activiteit te zien geweest.

Zeven verhalen voor AD Sportwereld Pro (rugby, honkbal en hockey), twee voor Feyenoord Magazine (waarom Feyenoord de Europacup II nooit won en een spraakmakende reportage die tot de publicatie nog even geheim moet blijven) en momenteel werk ik aan een portret van een oud-kampioen voor het nieuwe nummer van Achilles, het sporttijdschrift dat verdacht veel op een boek lijkt.

Komende week ben ik te gast bij een besloten avond van de Sociëteit Olympisch Stadion. Het gaat uiteraard over China. Ik zal door de Chinezen die ik gesproken heb wat nuance in de hele discussie proberen te brengen. We hebben al genoeg schreeuwende Hollanders die na het horen van een half detail al weer een hele mening hebben.


29 april 2008

Best of the rest.

De Maradona van China en andere landen is gisteravond als tweede geëindigd bij de verkiezing van de Nico Scheepmaker Beker.

De Nederlandse sportjournalisten verkozen de ultieme biografie van Willem van Hanegem tot het beste Sportboek van 2007. Het kolossale naslagwerk is geschreven door negen schrijvers waaronder Matty Verkamman en Johan Derksen. De Hemel is een Basketbalveld van Erik Brouwer eindigde als derde.

                                                                                                                                        
                                   
                                                 De winnaar zit niet altijd in het midden.
                                       Vlnr Erik Brouwer, Wiep Idzenga, Matty Verkamman
                                                (Foto Bastiaan Heus / Olympisch Stadion)

                                    
20 april 2008

Nominaties Nico Scheepmakerbeker bekend

Tijdens het tweede Sportfilmfestival in Den Bosch heeft de organisatie van de Nico Scheepmaker-verkiezing voor het Beste Sportboek van 2007 de tien overgebleven kanshebbers bekend gemaakt. De Nederlandse sportjournalisten hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht op een van de ruim 140 sportboeken die vorig jaar verschenen. De winnaar wordt maandag 28 april bekendgemaakt. Hier alvast (in alfabetische volgorde) de top 10:

Het Barcelona gevoel

(Edwin Winkels)

De Muur 17. Erik Brouwer in de Ronde van Italie
(Erik Brouwer)

De hemel is een basketbalveld
(Erik Brouwer)

Gedreven. Ruud van Nistelrooij en zijn hang naar perfectie
(Henri van der Steen en Maarten van Helvoirt)

Drama in het Lenin-stadion. De verzwegen doden van Spartak Moskou-Haarlem (Iwan Tol)

Boogie. De officiele biografie van Michael Boogerd
(Maarten Scholten)

Willem van Hanegem
(Matty Verkamman en Johan Derksen)

Nachtmerrie in Indianapolis. De dag waarop de Formule 1 zijn ziel verloor
(Nando Boers)

Korbach. Onaangepast (Vincent Ronnes)

en ja hoor, dames en heren, daar is tie:

De Maradona van China en andere landen
(Wiep Idzenga)

May the best man win (waar zijn de vrouwen?).

Tot vannacht (20 april) twaalf uur kan er nog wel gestemd worden op de Publieksprijs.  De link staat bovenaan de pagina. Gracias.

10 april 2008

Woensdag 16 april begint het tweede Nederlandse Sportfilmfestival. Vier dagen prachtige films en documentaires rond het thema Sport & Politiek. Zaterdag de 19e toont de organisatie Football beh sabk-e Irani (Voetbal op zijn Iraans). Ik mag na afloop wat vertellen over mijn (voetbal)ervaringen in Iran, de reis en mijn boek. Geïnteresseerd? De film begint om 12.00 uur in de Verkadefabriek (vlakbij het station) in Den Bosch.


                                       
[beeld uit de film, IDFA (c)]
                                    
9 april 2008

Afgelopen maandag Holland Sport gezien? Foppe de Haan was te gast en toen de olympiër bij douaniers Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong zijn koffer opende, bleek hij een liefhebber van het betere boek. Matthijs dook Geert Mak (In Europa) op én ook De Maradona van China en andere landen. Net toen Foppe of Matthijs er wat wat moois over wilden zeggen, duwde Wilfried wat flutboekjes over China (do and don'ts en meer clichés) in beeld. Volgende gespreksonderwerp werd niet het Sportboek van 2007, maar Foppe's zwembroek. Brrrr.

26 maart 2008

De recensie in het Parool van gisteren over sporttijdschrift Achilles loog er niet om: 'Zoveel goede stukken in pas het tweede nummer van Achilles: het lijkt erop dat Nederland een volwassen sporttijdschrift rijker is'.

Mijn bijdrage - 'Kees Akerboom kon voor geen meter basketballen' - deelde ook in de lof van recensent Arthur van den Boogaard:

'Wiep Idzenga portretteert basketballer Kees Akerboom sr.: interessant én goed geschreven.'

   
                                              


21 maart 2008

De Maradona van China en andere landen mengt zich in de strijd om de Nico Scheepmakerbeker 2007, de prijs voor het beste sportboek van het afgelopen jaar. Sportjournalisten kiezen hun favoriet, stemmen voor de publieksprijs kan hier:

Sportboek van het jaar 2007.

De bekendmaking is 28 april 2008.

20 maart 2008

Feyenoords hardste spits aller tijden, Nico Jansen, runt nu een snuffelmarkt in België. Hij vertelde mij zijn verhaal. Het staat opgetekend in het nieuwste Feyenoord Magazine.

13 maart 2008

In het AD van vandaag staat een voorpublicatie van mijn portret over Kees Akerboom sr., de Maradona van het vaderlandse basketbal. De hele reportage, waarin ook Ton Boot een grote rol speelt, verschijnt in het tweede nummer van sporttijdschrift Achilles - sportverhalen van toen en nu. Vanaf 16 maart ligt het in de winkels.

Een fragment van het portret is hier te lezen: Soep met ballen

1 maart 2008

Vanaf maandag aanstaande (3 maart) ben ik een week lang gastblogger op Trouw Schrijf!, een vrijplaats voor schrijvers. Als debuterend auteur mag ik vertellen en met lezers/schrijvers discussiëren over mijn eerste boek, over de reis, het vinden van een uitgever en de tsunami van aandacht die na het verschijnen van het boek over me heen kwam.

Hier is het blog te vinden: Trouw Schrijf!

26 februari 2008

De Maradona van China en andere landen is ruim drie maanden uit, maar nog steeds verschijnen er nieuwe, lovende recensies. In Reizen Magazine bijvoorbeeld, het grootste reisblad van Nederland:

'Zelfs voor voetbalhaters valt hier veel te genieten. Dat komt niet louter door de vlotte pen en reislust van Idzenga, waardoor zijn boek leest als een avonturenroman, maar vooral omdat hij niet zo nodig de Taj Mahal of Blauwe Moskee hoeft te zien, maar wil horen hoe de bal mensen raakt.'


17 januari 2008

A.s zaterdag (19 januari) is de uitzending van VPRO's Boeken op tv over De Maradona van China. Het programma begint op de fijne tijd van 10.00 's ochtends op Nederland 1. Maar voor een half uur Wiep Idzenga op de buis moet je wat over hebben, vind ik. Of eigenlijk, moeten de kinderen wat over hebben: geen Robotboy (Cartoon Network) of Ricky Sprocket (Nickelodeon).

De redactie van het programma noemt de Maradona van China: ''Een boek dat zich laat lezen als een avonturenroman, maar tegelijkertijd een frisse vorm van culturele antropologie is".

Op de site van de VPRO staat de vooraankondiging van de uitzending: VPRO's Boeken op tv

                                      
                                                               [in de VPRO studio]
                                    
10 januari 2008

Bob van Laerhoven van Belgische P-magazine schreef misschien wel de mooiste recensie over mijn boek. Een paar flarden:

'Die aanpak heeft verrassende reisliteratuur opgeleverd ...'

'Dit boek is gedrenkt in respect voor de sport en voor de fans ...'

'Idzenga trekt geen conclusies, levert nauwelijks bespiegelingen en beschrijft spaarzaam het natuurschoon. Door zich blijvend te concentreren op het voetbal, krijgt het een symbolische en universele betekenis. Een van de origineelste reisboeken van de laatste jaren.'

Merci.


9 januari 2008

In het nieuwste nummer van MOTOR Magazine (nu in de winkel) staat mijn verhaal over de trip van Zuid- naar Noord-Vietnam op een oude Wit-Russische Voshkod. Het is getiteld "Slangenwijn op één cilinder".


4 januari 2008

Terug in NL druk geweest met een verhaal over een Deense voetballer die het door pesterijen niet heeft gered bij Feyenoord en nu met zijn club koploper is in Denemarken. Hij staat er ook tweede op de lijst van topscorers: Jeppe Curth. Het verhaal staat vandaag in het AD.

Dit is de link: Jeppe Curth: Van pispaal tot topscorer

1 januari 2008

Vanuit Denemarken de allerbeste wensen voor 2008. Met genoeg champagne, wijn en Tuborg achter de kiezen, zijn we vannacht nog even creatief geweest met sterretjes:


                     


Dat het voor iedereen een mooi, gezond en gelukkig jaar mag worden.Mijn jaar is in ieder geval goed begonnen: de uitgever heeft de drukker opdracht gegeven deze week de tweede druk te maken. Kijk, dat zijn de betere berichten.