Wiep Idzenga
Nieuws > Archief > januari-december 2007

januari-december 2007


27 december 2007


Het oude jaar telt nog vijf dagen, toch durft Sportgeschiedenis.nl het al aan De Maradona van China het Beste Sportboek van 2007 te noemen.

Lees hier de lofzang: Sportgeschiedenis.nl                                           25 december 2007


Binnenkort ben ik te gast in het VPRO-programma Boeken. Op woensdag 2 januari zijn de opnames, in het weekend van 19/20 januari wordt het op tv uitgezonden. De opzet is simpel: één presentator (Wim Brands) en één gast met een boek. Een half uur lang praten over ´De Maradona van China´, wat wil een mens nog meer.

Houd deze site en die van VPRO's Boeken in de gaten voor het exacte uitzendmoment.


16 december 2007


Het houdt maar niet op. Nu is Mirjam Streefkerk van Nu.nl weer heel erg positief over 'mijn' Maradona. 'Het idee is briljant, Wiep schrijft het mooi op en het resultaat mag er zijn,' stelt ze. Mirjam heeft er verstand van zou ik zeggen.

Lees haar lovende recensie hier: Nu.nl


13 december 2007


Op de site van de ENVB, de Eerste Nederlandse Voetbal Boekhandel, wordt vanaf vandaag mijn boek besproken. De recensent is erg positief: De Maradona van China krijgt 4,5 bal (van de maximaal vijf). Onder 'De pers over het boek' zijn fragmenten uit de recensie opgenomen.

De hele boekbespreking staat hier: ENVB

En onder de cover staat ook nog een kort schriftelijk interview.


9 december 2007


Er zijn sites die maanden onder constructie zijn, niet wiepidzenga.nl. Onder de bezielende leiding van de Webmaster aller Webmasters, Evert-Jan van den Berg (tak for hjælp) is er op deze plaats in enkele dagen een nieuwe website  verrezen. Simpel, maar hopelijk doeltreffend. Belangrijkste nieuwkomers zijn 'De pers over het boek', 'Reportages' (een overzicht van de verhalen en artikelen die ik de laatste jaren heb geschreven, met fragmenten) en 'Beeld en Geluid', waar links te vinden zijn naar radio- en tv-uitzendingen waar De Maradona van China voor het voetlicht werd geplaatst. Veel kijk- en leesplezier en zoals altijd sta ik open voor suggesties.

3 december 2007


Vandaag was het weer de beurt aan de Belgische radio. In het programma Stories op Radio 1 had ik het met Friedl' Lesage uitgebreid over mijn boek en de avonturen onderweg. Ze was voornamelijk geïnteresseerd in Birma en Iran. Een link naar de uitzending staat onder 'Beeld en Geluid' op deze site.


2 december 2007


Het ging bij Omrop Fryslân 30 november inderdaad over Abe Lenstra. En over mijn verrotte rug, Cruijff in bioscopen in Birma, het vrijdagochtendgebed in Teheran, verdwalen op een gletsjer en Pakistaanse moslims. De gasten (Arjan Erkel onder andere) werden op een bijzondere manier geïntroduceerd: rappend en in het Fries. De uitzending is hier te zien: Omrop Fryslân  (kijk onder 'utstjoering mist')


                     

                                  (screenshot van de uitzending op Omrop Fryslân)


30 november 2007


"Wiep Idzenga skriuwt foar reis- en fuotbalblêden. Hy hat dat yn syn earste boek kombinearre: ‘De Maradona van China en andere landen’. Idzenga belibbet fan alles en somtiden is de dea suver ticht by," zegt de redactie van Faktor Freed (vrijdag in het Fries). Vanavond ben ik te gast bij een wekelijks praatprogramma bij Omrop Fryslân, de Friese tv-zender. Het zal wel over Abe Lenstra gaan.


27 november 2007


Ook Miks Schots is in het Friesch Dagblad erg enthousiast over het boek. "Maradona en Cruijff als Leitmotiv voor wereldreis" heet zijn stuk. Hij kiest voor mooie anekdotes en voorbeelden die de invloed van voetbal en de samenleving (en vice versa) duidelijk maken. Verder zegt hij ondermeer dit:

Idzenga’s zoektocht levert intrigerende verhalen over landen en voetballers op. [...]
Het laat zien dat Idzenga’s excuus om te reizen oprecht is. Dat hij daarbij over een prettig relativeringsvermogen beschikt, toont hij als hij uitbundig op de wangen wordt gezoend door de oude Changezi: ‘De beste voetballer van Pakistan prikt een beetje.’ 

Lees hier de hele recensie: Friesch Dagblad


26 november 2007


België
heeft mijn boek ook ontdekt. Vandaag word ik in het programma Mekka (Studio Brussel) geïnterviewd door Kirsten Lemaire.

Een link naar het enthousiaste interview (zelfs van mijn kant) is te vinden onder 'Beeld en Geluid' op deze site.


24 november 2007


In het Algemeen Dagblad van vandaag is Peter van Duyl meer dan positief over "De Maradona". Zijn lofrede vult meer dan driekwart van de pagina (Mart Smeets, Fritz Korbach en Frans Oosterwijk mogen de rest verdelen) en hij beloont het boek met vier van de vijf sterren (Smeets krijgt er drie, Korbach twee). Een paar passages uit zijn recensie:

Een prachtig boek. [...]
Het werk van Idzenga onderscheidt zich nadrukkelijk van de grote massa van voetbalboeken die ons land overspoelt. Het is ook veel meer dan een sportboek alleen. Het is een avonturenboek, met aandacht voor de sociaal-culturele en politieke achtergronden.' [...]
'Als de journalist één ding duidelijk maakt, is ’t het grote maatschappelijke belang van de voetbalsport. Vooral in dictatoriaal bestuurde landen als Birma, Nepal en Iran zorgt voetbal voor afleiding, is het een uitlaatklep én biedt het hoop op betere tijden. Idzenga staaft deze bewering met mooie anekdotes.[...] Een boek dat leest als een trein.'

Voor de hele recensie kijk op: Algemeen Dagblad


24 november 2007


                    

                                                   (er vormt zich langzaam een rij wachtenden)


De signeersessie was een succes. Oud-leraren, jongens waar ik vroeger mee gevoetbald en gebasketbald heb en volslagen onbekenden: uitverkocht!

                 

                                   (Margreet vertelt nog een keer hoe we vroeger overal het licht uitdeden)


21 november 2007


Al tijdens de eerste druk een signeersessie: 't leven zit vol verrassingen.  Vrijdagavond 23  november ga ik terug naar mijn roots, terug naar het stadje van mijn jeugd, Elburg. Tussen 7 en 9 uur 's avonds ben ik in de Bruna-boekhandel Van den Pol om krabbels te zetten in De Maradona van China. Vannacht droomde ik van uren roeren in kopjes koffie omdat de boekhandelbezoekers kozen voor de Voetbal International, de Playboy en het zoveelste op een vrije zondagmiddag geschreven boekje van Mart Smeets. We zullen zien.


20 november 2007


In de nieuwe Sportweek (nummer 47) staat een recensie van De Maradona van China. In de beoordeling staat dat 'Idzenga bij sommige sfeerimpressies te veel de grote literator uithangt', maar omdat 'het reisverslag vlot weg leest. [...] en 'Idzenga's odyssee  een grote surprise oplevert' ga ik met een 7 gemakkelijk over.

Onze Wereld is ook positief: 'Idzenga komt door zijn gesprekken over voetbal en de beste voetballers bovendien veel over land en samenleving te weten.'


17 november 2007


Na de interland Nederland-Luxemburg ben ik te gast bij Met het Oog op Morgen. Met Mieke van der Weij praat ik over de wedstrijd en mijn boek. Hier is de link te vinden naar de uitzending: Beeld en geluid

 

15 november 2007


Gisteren was een hectische dag met interviews op radio 1 (De Ochtenden) en Business News Radio (BNR). Hier staat de link naar de opnames: Beeld en geluid

'Door spontane ontmoetingen, of juist doordat Idzenga volhardend achter zijn subjecten aan ging, kreeg het boek zijn indringende vorm. Soms geestig, dan weer naargeestig, maar met één gemene deler: het voetbal dient als sleutel voor de poort naar de cultuur en de politieke situatie van de landen  die hij aandeed.' --- Dit schreef Remco Janssen vandaag in De Pers. Hij heeft het gesprek dat we afgelopen maandag hadden erg leuk verwoord. Het hele verhaal is hier te lezen: De Pers website


14 november 2007


Gisteravond was ik op bezoek bij Dieuwertje Blok op radio 5. De link naar de opnames van het interview (met beeld) in Desmet Live staan hier Beeld en geluid

 

13 november 2007


Het is zover: De Maradona van China en andere landen ligt vanaf vandaag in de winkel.

                                        


13 november 2007


Gisteravond was ik te gast in Holland Sport. Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong waren nieuwsgierig naar het boek, maar wilden vooral weten wie de Maradona van Bulgarije is en of hij werkelijk van het niveau Johan Cruijff was.
Onder Beeld en geluid staat een link naar de uitzending.  Andere gasten in de uitzending zijn Siem de Jong (Ajax), Taeke Taekema (strafcornerspecialist) en Suzanne Harmes, de turnster.

 

9 november 2007


Morgen (zaterdag) ben ik te gast in het NCRC-programma Cappucino. Tussen 9 en 12 spreekt hij met Bert Kranenbarg over zijn boek 'De Maradona van China en andere landen' dat volgende week verschijnt. Een link naar de uitzending staat hier: Beeld en geluid

 

7 november 2007


Op sportgeschiedenis.nl staat vanaf vandaag fragmenten uit de queeste naar de beste Nepalese voetballer aller tijden. Waarom willen jonge boeddhistische monniken ochtends hun ronde met de bedelnap zo snel mogelijk afronden? Met foto’s.

                

                                                                      Foto: Wiep Idzenga

5 november 2007


Donderdag 8 a.s. verschijnt de nieuwe Esquire (no. 7). Hierin staat 'De Maradona van India' voorgepubliceerd, getiteld 'Doodschop voor een sahib'.


29 oktober 2007


Vanaf morgen ligt Hard Gras no. 56 in de winkels. Hierin staat een voorpublicatie uit 'De Maradona van China en andere landen'.  Het (ingekorte) hoofdstuk draagt de titel 'De eerste viool van het Rode Orkest'  en beschrijft mijn zoektocht naar de beste voetballer van de Oekraïne. Wordt het Oleg Blokhin of  Andriy Shevchenko?